Bijbelse route naar de Dode Zee

Voor ik helemaal naar het zuiden van Jordanië afzak voor het tweede deel van mijn rondreis, maak ik nog een kleine omweg naar het westen. Hier, in de Jordaanvallei, liggen enkele belangrijke plaatsen uit de Bijbel.  Ik heb geen idee wat er nu nog van te zien is, maar ze liggen mooi op de route naar mijn eindbestemming van vandaag: de Dode Zee.

Ik begin bij de Neboberg: hier keek Mozes uit over het Beloofde Land. De berg ligt op zo’n 10 minuten rijden van Madaba. Ik ben er al vóór 9 uur, maar kom toch in de drukte terecht: de ene na de andere touringcar zet zijn passagiers hier af. Het is hier bijna net zo druk als in Jerash gisteren.

De Neboberg is heden ten dage vooral een uitzichtpunt over de laag gelegen Jordaanvallei. Op een heldere dag schijn je tot aan Jeruzalem te kunnen kijken, en kun je de gouden Rotskoepel in de verte te zien schitteren. Veel verder dan de Dode Zee en Jericho (op de Westelijke Jordaanoever in Palestina) reikt het zicht vandaag niet.

Wat je zoal kunt zien vanaf de Neboberg

De grote Herdenkingskerk van Mozes is dicht voor restauratie, dus na een kwartiertje sta ik weer bij mijn auto. Ik ben wat eerder weg dan de bussen, dus ik rijd op mijn gemak de slingerweg de berg weer af. Om iedere hoek wordt het uitzicht op de Dode Zee mooier,  het landschap kaler en de rotsen kleuriger. Je moet bijna continu je voet op de rem houden, want je daalt in een paar kilometer van 817 meter hoogte (Nebo) naar  423 meter onder zeeniveau (Dode Zee).

Het leidt geen twijfel dat de bussen net als ik op weg gaan naar Betanië. In  dit ‘Betanië over de Jordaan’ zou Jezus gedoopt zijn door Johannes de Doper. Al rijdend langs de Bijbelse plaatsen moet ik denken aan een documentaire die ik een tijdje geleden zag over een groep Amerikaanse Christenen die geloven dat het einde der tijden nabij is. Als één van hun laatste daden gaan ze op een reis naar het Midden-Oosten (Israël geloof ik). Een aantal van hen is nog nooit buiten Amerika geweest. Per bus worden ze van de ene Bijbelse plek naar de andere gebracht. Ze raken helemaal in vervoering.

Betanië ligt in het groen van de Jordaanvallei, een paar kilometer ten noorden van de Dode Zee.  De rivier de Jordaan vormt tegenwoordig de grens tussen Jordanië en Israël/Palestina. Het is dus strategisch gebied, en je mag er niet met je eigen auto rondrijden. Met een busje word je naar de belangrijkste plaatsen gebracht. Vlakbij de Jordaan mogen we uitstappen en gaan we te voet verder. Er gaat ook een bewaker mee.

Wandelen naar de rivier de Jordaan

We sjouwen een kwartiertje in de hitte door het dorre struikgewas, en krijgen dan ons eerste zicht op de rivier de Jordaan. “Rivier” is tegenwoordig eigenlijk bijna teveel gezegd. Door het dalen van de waterspiegel is het een smalle kreek geworden.  Veel stroming zit er ook niet in. Even verderop is de plaats waar Jezus gedoopt zou zijn. Hier staat al heel lang geen water meer.

Het eindpunt van de wandeling is een bizarre confrontatie met “de overzijde”. Wij aan de Jordaanse kant staan op een houten vlonder aan de rivier, terwijl zo’n 3 meter van ons vandaan aan de Israëlische kant van het water toeristen precies hetzelfde aan het doen zijn. Een deel van hen doopt zichzelf onder in het water, zodat wij in ieder geval wat te fotograferen hebben. Het water is erg ondiep, en je stapt zo naar de overkant. Maar dat doet niemand, en er wordt ook niet over en weer gecommuniceerd. Dat terwijl je zo dichtbij elkaar staat dat je makkelijk een praatje kunt maken met de overburen.

Aan de Israëlische zijde wordt druk gedoopt in de Jordaan

Op de weg terug kijken we nog even binnen bij de nieuwe Grieks-Orthodoxe kerk die hier vlakbij de rivier is neergezet. Zo ongeveer elke christelijke stroming heeft hier een kerk of klooster neergezet, een beetje zoals de vele boeddhistische kloosters uit alle windstreken in Boeddha’s geboorteplaats Lumbini.

Ik rijd daarna terug naar de Dode Zee. Vanaf het ‘Dode Zee Panorama’ hoog in de bergen kun je het hele meer overzien. Er is ook een museum bij, waar je kunt zien hoe erg ook de Dode Zee geslonken is in de afgelopen tijd. Bij het panorama-restaurant geniet ik mijn lunch, en dan is het tijd om me bij mijn hotel te melden.

Zicht op de Dode Zee vanaf het Panorama-punt in de bovenliggende bergen

De hotels aan de Dode Zee zijn zonder uitzondering duur en luxe. Ik heb mezelf verwend met één nacht in het Jordan Valley Marriott. Het ligt op een afgesloten terrein. De bewaking gaat eerst onder de auto en in de achterbak kijken of je geen bom bij je hebt. Daarna word ik toegelaten tot het fraaie en verdacht groene hotelcomplex (waar komt dat water toch vandaan?).

Laat in de middag laat ik de 5 zwembaden even voor wat ze zijn, en daal af door de modder naar de echte Dode Zee. Het luxe hotel heeft plastic schoentjes voor iedereen klaarliggen zodat je je niet bezeerd aan de scherpe stenen in het water. Er dobberen een tiental andere hotelgasten rond, ze zien er erg ontspannen uit. Ik laat me ook voorzichtig in het water zakken. Het voelt eerst niet heel anders dan een zwembad, maar al snel blijkt dat je zelf niet veel zeggenschap hebt over de houding die je aan moet nemen. Gestrekt op je rug is ideaal, je benen en armen blijven vanzelf drijven.

Na een tijdje krijg ik de slag te pakken om wat te peddelen met mijn armen om verder in het water te komen. Er ligt een olieachtig laagje op het water. Water dat trouwens aangenaam lauwwarm is. En verder stinkt het, wat zwavelachtig of misschien is het al dat zout. Gelukkig krijg ik er niks van binnen. Veel meer dan een tijdje op je rug liggen is er niet bij. Sommigen smeren zich helemaal in met modder, dat schijnt gezond te zijn. Ik vind mezelf inmiddels smerig genoeg, en stap het water uit en onder de douche.

Akelige stenen en steentjes aan de kust van de Dode Zee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s