#473: Quseir Amra

Wat is het?
Quseir Amra omvat de restanten van een kasteel en een luxeverblijf uit de tijd van de Omajjaden (8e eeuw). Van het kasteel is nauwelijks iets meer over, maar het ogenschijnlijk onbeduidende gebouwtje ernaast met badhuis en ontvangstruimte is aan de binnenkant geheel bedekt met muurschilderingen. Behalve jachtscenes en geometrische motieven zijn hier ook mensen afgebeeld, iets wat eigenlijk in strijd is met de islam. Zo zijn er bijvoorbeeld naakte, badende vrouwen geschilderd.

Cijfer: 7,5 (Onverwachte schoonheid in een uithoek van Jordanië. De muurschilderingen zijn redelijk goed bewaard gebleven, en worden ook op dit moment nog verder gerestaureerd. Het doet erg Romeins/Byzantijns aan.)

Toegang: Voor 1 Jordaanse Dinar (1,10 EUR) koop je een kaartje dat toegang geeft tot dit en twee andere bekende woestijnkastelen langs deze route. Weer was ik er bepaald niet alleen: de geparkeerde bussen gaven telkens aan waar ik van de weg afmoest om een kasteeltje te bekijken.

Hoeveel tijd: Een half uur. Het is maar een klein gebouw, met een handvol kleine ruimtes. Bij de ingang is een bezoekerscentrum met uitleg over wat er te zien is.

Opvallend: Ik reed vandaag de route langs de woestijnkastelen in het noordoosten van Jordanië. Echt woestijn inderdaad, eindeloze kale vlaktes met een snelweg er door. En veel bases van het Jordaanse leger. Een deel van de weg leek zelfs geschikt om vliegtuigen op te laten landen. Er was nogal wat vrachtverkeer, op weg van en naar Irak en Saoedi-Arabië. Opvallend veel vrachtwagens met grote rotsblokken als lading.

Het eerste woestijnkasteel dat je tegenkomt langs de kant van deze weg is Qasr Al-Kharanna. Het is een fraai gerestaureerd gebouw, het ziet er uit als een stevig fort met ronde hoektorens. Waarschijnlijk diende het echter als karavanserai (herberg). Van binnen is er niet veel meer over. Er zijn twee verdiepingen rondom een binnenplaats, en je kunt nog helemaal rondlopen.

Qasr al-Kharanna

Het tweede woestijnkasteel is Quseir Amra zelf, en dan is het nog een kilometer of 20 verder rijden naar de laatste stad voor de oostgrens van Jordanië. Azraq is een stoffige plaats waar veel truckers stoppen. Even ten noorden van het centrum ligt het derde woestijnkasteel dat ik vandaag bezocht: Qasr al-Azraq. Ook hier parkeerde ik mijn autootje weer tussen de bussen.

Het kasteel van Azraq is gebouwd met stenen van zwart basalt. Het stamt uit de 13e eeuw, veel later dus dan de andere twee. Dit had wel echt de functie van een fort, om het schaarse water van de oase van Azraq en de handelsroutes met de buurlanden te bewaken.

Binnenplaats Azraq Kasteel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s