Route Jordanië 2012

Ik heb vanmiddag voor het eerst de kachel aangestoken. Tijd dus om uit te kijken naar een zonnig reisje in oktober. Bestemming wordt: Jordanië.

Jordanië heeft me eigenlijk nooit zo getrokken: te populair, en misschien ook wel een beetje teveel zandbak. Het is ook maar een klein land en iedereen reist langs dezelfde plekken. Mijn reis naar Libanon eerder dit jaar heeft me echter warm gemaakt voor deze regio. En Petra is toch een top-werelderfgoed dat je gezien moet hebben.

Van 18 tot en met 28 oktober ga ik daarom het land op eigen houtje verkennen met een huurauto. Ik ga langs 4 werelderfgoederen, een reeks aan andere “oude dingen” en natuur opsnuiven in het Dana Nationaal Park en Wadi Rum.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Datum Programma Verblijf
18 oktober Vlucht van 10.45 – 19.20 met Air France. Eerst (AF1341) Amsterdam – Parijs, en vandaar door naar Amman met AF3886. Het is in Jordanië een uur later dan in Nederland. Op het vliegveld bij Sixt de huurauto ophalen en dan nog 20 minuten rijden naar mijn hotel in Madaba. Mariam Hotel, Madaba
19 oktober In de ochtend Madaba verkennen, een klein christelijk stadje. Het beroemdst zijn de mozaïeken van de St. George kerk.
Na de lunch de auto in voor het 1e werelderfgoed: Um-er-rasas (25km). Ook hier zijn mooie Byzantijnse mozaïeken te zien, en een 14 meter hoge toren uit dezelfde periode. In een kamertje in de top leefde een monnik in afzondering.
Mariam Hotel, Madaba
20 oktober Rit naar het oosten, langs de Woestijnkastelen. Eén daarvan (Quseir Amra) is een werelderfgoed, met mozaïeken en fresco’s. Ook de “kastelen” van Qasr al-Kharanak en Azraq staan op het programma. Het zijn forten en karavanserais (overnachtingsplaatsen) uit de 8e eeuw, die lagen langs de karavaanroute naar Irak en Saoedi Arabië. Mariam Hotel, Madaba
21 oktober Vandaag naar het noorden van Jordanië, maar ook maar 74km rijden. Hier ga ik Jerash bezoeken, één van de belangrijkste Grieks-Romeins-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. En wellicht ook Um Qays, een redelijk bewaard gebleven zwarte baltstenen theater dat plaats bood aan 3000 mensen. Verder is er de achthoekige kerk uit de 6e eeuw die vernield is door aardbevingen. Maar met name zijn de ruines bekend om het mooie uitzicht over de Golan vlakte met een meer. Mariam Hotel, Madaba
22 oktober Langs wat Bijbelse plaatsen deze ochtend: Mount Nebo (hier zou de 120-jarige Mozes zijn gestorven nadat God hem het Beloofde Land Moab liet zien.) en Bethanië (de plaats waar Jesus gedoopt zou zijn door Johannes de Doper). En ’s middags proberen te blijven drijven in de Dode Zee, 400 meter onder zeeniveau. Jordan Valley Marriott, Dode Zee
23 oktober Mooie rit naar het zuiden over de King’s Highway. Bezoek aan kruisvaarderskasteel Karak onderweg.
Na de lunch door naar het Dana Natuurreservaat (80km).
Feynan Ecolodge, Dana Nationaal Park
24 oktober Hele dag in Dana Nationaal Park. Vanuit de lodge mee met een wandel- of mountainbike tour. Feynan Ecolodge, Dana Nationaal Park
25 oktober Weg uit het park, en met de auto 45 minuten verder zuidwaarts naar Petra. Grootste deel van de dag nog om dit werelderfgoed en dé bezienswaardigheid van Jordanië te bekijken. Deze oude hoofdstad van de Nabateeërs werd pas in 1812 herontdekt. Veel lopen hier, door de kloof en naar het Klooster (800 treden). Petra Moon Hotel, Petra
26 oktober Nog een dag voor Petra. Petra Moon Hotel, Petra
27 oktober Dagtocht door de Wadi Rum-woestijn, 1,5 uur ten zuiden van Petra. Is ook een werelderfgoed.
Aan het eind van de middag terug rijden naar het noorden, zo’n 3 uur. Het vliegtuig terug naar Parijs vertrekt pas om 00.35 uur.
Vliegtuig
28 oktober Aankomst op Schiphol: 8.40 uur. Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s