#470: Villa Adriana, Tivoli

Wat is het?
Villa Adriana is geen huis maar een landgoed geschapen naar het model van de ‘ideale stad’. De Romeinse keizer Hadrianus liet het van 118 – 138 na Christus bouwen. Het is het best bewaard gebleven bouwcomplex van de oude Romeinen. Het omvat 120 hectare in de heuvels even buiten Tivoli. Er waren verschillende baden, heiligdommen, theaters, bibliotheken en kamers voor het vele personeel.

Cijfer: 7 (Dit is wel meer mijn smaak dan een paleis met tuin. Maar ik ben ook al verzadigd met al die Romeinse overblijfselen op de lijst: niet minder dan 27. Villa Adriana is de grootste, maar mist de bijna-echtheid van Pompeii of de mooie mozaïeken zoals in Villa Romana del Casale of Volubilis. Echte hoogtepunten vind je hier niet.)

Toegang: Ook hier kost de entree 11 EUR. Voor 65+-ers uit heel Europa is het gratis.

Hoeveel tijd: 1,5 uur. Het complex is erg groot en open, nauwelijks beschut tegen de zon en stoffig. Op het terrein kun je ook niets te drinken kopen (er is wel een fonteintje).

Opvallend: Het is opmerkelijk dat een klein en verder niet zo opmerkelijk plaatsje als Tivoli 2 werelderfgoederen binnen de stadsgrenzen heeft. Ze liggen wel een kilometer of 5 uit elkaar. Ik pakte de stadsbus (nummer 4), die brengt je voor 1 EUR van de ene naar de andere “villa”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s