#469: Villa d’Este, Tivoli

Wat is het?
Villa d’Este is een 16e eeuws buitenverblijf, gebouwd door een kardinaal die de hem toegewezen ambtswoning te min vond. Vooral de tuinen zijn een voorbeeld van Renaissance-kunst op het hoogtepunt. Meest kenmerkend zijn de tientallen fonteinen. Als sinds de traditie van de Grand Tour van jonge Britse adel door Europa (17e – 19e eeuw) is dit een populaire toeristische bestemming in de buurt van Rome. Ook nu nog komen er jaarlijks meer dan een half miljoen mensen.

Cijfer: 6,5 (Het viel niet echt mee. Tuinen van paleizen zijn toch al niet mijn favoriet, en hier heb je toch het gevoel dat je naar een platgetreden toeristische attractie uit het verleden aan het kijken bent. Ze hadden er best nog wat meer van kunnen maken, meer uitleg ook, maar de toeristen komen toch wel. Een deel van de fonteinen is buiten werking, sommige andere stukken zijn in reparatie. De mooiste zijn toch de grote Orgelfontein en de Rometta, waar de stad Rome wordt uitgebeeld.)

Toegang: De entree kost 11 EUR. De villa ligt in het centrum van het ook al wat vervallen stadje Tivoli.

Hoeveel tijd: 1,5 uur. Het is niet zo groot, wel zijn er een paar lekkere plekken om te zitten.

Opvallend: Een paar keer per dag speelt het waterorgel in de Orgelfontein. Het orgel wordt hydraulisch aangedreven. Ik was er speciaal nog even voor blijven rondhangen, tot half 11. Ik had een heel spektakel verwacht, maar het is niets meer dan een paar minuten orgelmuziek. Zelf de in groten getale aanwezige groepstoeristen keerden het snel de rug toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s