#466: Klooster van St. Johann in Müstair

Wat is het?
Het klooster van St. Johann dateert uit ca. 780. De legende wil dat het gesticht werd door Karel de Grote, uit dankbaarheid dat hij een sneeuwstorm hier in de buurt overleefde. Het ligt op een strategische positie aan een Alpenpas naar Italië. Het klooster is beroemd vanwege zijn muurschilderingen: een deel dateert van ca. 800 (uit de Karolingische tijd dus), maar er zijn ook romaanse schilderingen uit de 12e eeuw bewaard gebleven.

Cijfer: 7 (Het ligt echt geweldig, een stralend wit / beige complex tegen de grijze bergen, strakblauwe lucht en groene bossen. Het klooster bestaat uit een aantal gebouwen. Het is een beetje verwarrend wat waar te zien is. Bij de kiosk/winkel lijken ze vooral tours door het museum & het huidige nonnenklooster te willen verkopen. Ik ben eerst al gebiologeerd door de glimpen die ik opvang van het kapelletje, en sluit me aan bij een rondleiding. Hier moet nog veel gerestaureerd worden, alleen flarden van muurschilderingen uit alle tijdperken zijn te zien. Het mooiste is dan toch wel de kerk: helemaal beschilderd, met een sfeervolle lichtval)

Toegang: De entree tot de kerk, waar de mooiste muurschilderingen zijn, is gratis. Voor een rondleiding betaal je 12 Frank (10 EUR).

Hoeveel tijd: Zeker een uur als je een van de rondleidingen doet. Verder is Müstair een leuk plaatsje in een prachtige omgeving, waar je makkelijk veel langer kunt blijven.

Opvallend: De weg ernaartoe is al zo mooi dat het een hele dagtocht waard is. Vanaf de richting Chur rijd je eerst over de Fluelapas. Het is best druk onderweg, veel motorrijders ook en wielrenners. Gelukkig is de weg hier vrij breed en zijn er geen echte haarspeldbochten. Het landschap bovenop de pas is ruig, rotsachtig. Daarna kom je door het oudste nationale park van Zwitserland, het ‘Zwitsers Nationaal Park’. Veel bos hier, nog meer wielrenners en wandelaars.

Mijn huurauto op de Fluelapas

In de Vallei van Müstair kom je dan nog door wat krap bemeten straatjes in traditionele dorpen. En dan zie je van verre al het stralende wit van het klooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s