Wandeling Langs de Leuvenumse beek

We liepen vandaag 16 kilometer door het Leuvenumse bos. Leuvenum is een gehucht bij Ermelo, in het noorden van de Veluwe. Het voelde al meteen goed toen ik kwam aanrijden: je zit hier echt diep in de bossen, de parkeerplaats waar we hadden afgesproken ligt aan een onverhard pad. Ik was nog nooit in deze omgeving geweest.

Om half 11 starten we met de wandeling ‘Langs de Leuvenumse beek’. Deze ANWB-route staat aangegeven met groene pijlen. Het is een echte boswandeling.

Volg de groene pijlen

Het loopt lekker op de zachte bosgrond. Vannacht heeft het hier wel erg geregend, en sommige stukken zijn drassig. Maar ja, daar heb je bergschoenen voor. We komen enkele andere wandelaars en fietsers tegen, maar over het algemeen is dit wel een rustig gebied.

De eerste helft van de route loopt recht naar het noorden, tot de grote weg het einde van het natuurgebied aangeeft. Daar kiezen we wat omgevallen bomen uit om onze meegebrachte lunches op te eten. Daarna lopen we via een ander pad terug naar het beginpunt.

Dit tweede deel van de wandeling is door een heel andere omgeving, veel meer open, met heide en stuifzand. Leuk die variatie. De Leuvenumse Beek zelf zijn we snel voorbijgelopen, maar dat heb je als je gezellig aan het kletsen bent. Dan zie je niet zoveel.

Ik loop het laatste deel voorop en heb ook wat moeite de groene pijltjes te volgen. Groene pijlen op groene bomen zijn ook niet zo handig – ze kunnen nog wat leren van de fluoriscerende roze strikjes die ik onlangs in Japan langs de wandelpaden zag. Gelukkig zijn mijn medewandelaars alerter.

Het is een vlotte wandeling geweest: 3,5 uur na vertrek zijn we weer nabij het beginpunt. De beste afsluiting is zoals altijd een goede horecagelegenheid.

We landen bij De Zwarte Boer in Leuvenum. Het is een wat chique tent, en het volle terras aan de voorkant bekijkt ons (12 licht bemodderde wandelaars) met grote nieuwsgierigheid. De bediening ontvangt ons echter hartelijk en zet ons lekker op het terras achter. De calorieën worden weer aangevuld (lekkere cake met aardbeien) en we genieten nog wat na van het prima weer van vandaag.

Ingenieus spinnenweb met een holletje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s