#464: Grote Koperberg van Falun

Wat is het?
De kopermijn van Falun is een historisch industrieel landschap. Waarschijnlijk al in de 8e of 9e eeuw werd hier koper gewonnen. Falun zorgde ervoor dat Zweden in de 17de eeuw de leidende koperproducent van de wereld werd. De mijn bleef open tot in 1998, toen er geen mineralen in de grond meer over waren. Behalve de mijn horen ook het plaatsje Falun en omliggende restanten zoals kanalen tot het werelderfgoed.

Cijfer: 7 (Een echte toeristische attractie in dit centrale deel van Zweden. Er staan grote informatieborden langs de kant van de weg, om je erop te wijzen dat de mijn elke dag open is. Het hart is de grote open groeve, en daar omheen liggen een bezoekerscentrum, een museum en een aantal historische gebouwen. De mijnen zijn in 1687 ingestort, vandaar dat er nu alleen nog maar een groot gat te zien is. Erg imposant, en je kunt een leuke wandeling helemaal langs de rand maken. Ook de rode houten gebouwtjes op het terrein geven het een heel speciale eigen uitstraling.)

Toegang: 60 kronen (7 EUR) entree voor het museum inclusief het buitenterrein. Als je met een rondleiding mee wilt de mijngangen in, dan kost dat extra.

Hoeveel tijd: Ik ben er een uurtje geweest, maar je kunt je er wel langer vermaken als het beter weer is. Ik heb de rondwandeling gedaan helemaal om de mijn heen, maar halverwege begon het te regenen en toen heb ik het tempo maar wat verhoogd. Het mijnmuseum is vrij groot, maar heeft iets teveel gereedschappen en iets te weinig sociale historie naar mijn smaak.

Opvallend: De kopermijn van Falun heeft zelfs zijn naam gegeven aan een kleur: Falun-rood. Dit diepe rood zie je overal in de omgeving, ook bij de werelderfgoederen van Engelsberg en de boerderijen van Hälsingland. De kleur moest van houten gebouwen de indruk geven dat ze uit baksteen waren opgetrokken. Fraaie staaltjes zie je op het terrein van Falun zelf, zoals de watermolens en de entrees tot de mijnschachten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s