#463: Birka en Hovgården

Wat is het?
Birka en Hovgarden omvatten de resten van twee aan elkaar gerelateerde nederzettingen. Ze waren belangrijk in het handelsnetwerk van de Vikingen (8ste-11de eeuw) en de daaropvolgende overgang naar het Christendom. Birka ligt op het eiland Björkö, en Hovgarden er tegenover op een ander eiland: Adelsö. Door hun afgelegen ligging zijn er overblijfselen vanaf de 9e eeuw bewaard gebleven, zoals grafheuvels en runestenen.

Cijfer: 6,5 (Ik bezocht alleen Hovgarden. Dit ligt op een kalm eiland, een van de velen ten westen van Stockholm. Nog steeds kun je er alleen maar met een veerpont komen, dus het blijft nog wel ongerept. Veel meer dan wat losse stenen in een grasveld en een paar met gras overgroeide grafheuvels is er niet te zien. De grote runesteen is met rode verf ingekleurd zodat je de inscripties beter kunt zien – iets wat ze ook bij Scandinavische prehistorische rotstekeningen doen. Het ziet er zo wel een stuk opvallender uit, maar niet zo authentiek natuurlijk.)

Toegang: Ook hier wordt geen entreegeld geheven. Zelfs het veerpontje waar je met de auto op moet (6 minuten varen vanaf het vasteland) is gratis.

Hoeveel tijd: Het terrein is niet zo groot, een rondwandeling langs de oude stenen, door het gras en langs de kust kost ongeveer een uurtje. De middeleeuwse kerk van Adelsö ligt ernaast. Daar zijn ook nog 2 runestenen, maar helaas kon ik niet naar binnen want er was een trouwerij aan de gang.

Opvallend: Hovgarden ligt 35km van Stockholm. Langs die route ligt nog een werelderfgoed: het kasteel van Drottningholm. Ik was er in 2000 al eens geweest, toen midden in de winter. Alles was gesloten, en in mijn herinnering heb ik alleen maar voor een hek staan kijken. Omdat ik nog wat tijd over had na Hovgarden en de zon maar lekker bleef schijnen, heb ik ook nog een uur over door de tuinen van Drottningholm gewandeld. Ik liep tot het Chinese paviljoen en het wachtershuis, twee wel heel aparte oriëntaalse toevoegingen aan dit paleiscomplex dat verder op een eenvoudigere weergave van Versailles lijkt.

“Tent” voor de bewakers, Drottningholm

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s