#455: Hiraizumi

Wat is het?
Het werelderfgoed in Hiraizumi omvat 5 Boeddhistische heiligdommen, die representatief zijn voor het Zuiver Land-boeddhisme in de 12e eeuw. Hiraizumi was in die tijd het politieke en religieuze centrum van het noorden van Japan. Door de aanleg van tempels en tuinen wilde de heersende Ôshû Fujiwara familie een Zuiver Land creëren, een paradijs op aarde. Deze stroming was overgekomen uit China en Korea, en de Japanners vermengden het met hun traditionele verering van de natuur. De tuinaanleg bijvoorbeeld ging volgens stricte regels: een vijver mocht alleen de vorm van een schildpad of een kraanvogel hebben. Binnen 100 jaar, in 1189, was de gouden periode van Hiraizumi voorbij.

Cijfer: 7,5 (Na mijn eerste middag hier lag het nog op koers voor een 8: een zeer hartelijk welkom op het station, stralend weer, en de omgeving van de Motsu-ji tempel is prachtig. Het is de oude boeddhisten wel gelukt hier een paradijsje te scheppen, vooral door de tuinen. De volgende ochtend bezocht ik de grote Chuson-tempel en daarbinnen het Gouden Paviljoen. Over het algemeen is dit toch meer een “gewoon” boeddhistisch tempelcomplex. Het Gouden Paviljoen is briljant, een puur gouden constructie met parelmoeren accenten. Helaas is het gereduceerd tot een museumstuk omdat het wordt tentoongesteld in een hal die het moet beschermen. Je moet je toch voorstellen hoe het was toen het goud nog gewoon buiten stond te glanzen. Nu mag je er niet eens meer een foto van maken.)

Toegang: Entree tot de Motsu-tempel kost 500 Yen (5 EUR), en tot het Gouden Paviljoen van de Chuson-tempel 800 Yen (8 EUR). De rest is gratis.

Hoeveel tijd: Een volle dag kun je je hier wel vermaken. De tempels liggen verspreid over het plaatsje, dus je bent ook tijd kwijt aan het heen en weer wandelen. Tussendoor zijn er kleine musea en tentoonstellingen waarin je meer over de glorietijd van Hiraizumi te weten kunt komen. Ook kun je er fietsen huren om de omgeving te verkennen. Het hedendaagse Hiraizumi is een klein, rustig en zeer welvarend ogende plaats.

Opvallend: Ik overnachtte in Hiraizumi in een ryokan, een traditioneel japans hotel. Op mijn eerdere reizen naar Japan had ik dat ook al een paar keer gedaan. Het is telkens weer een verademing. Dit keer sliep ik in Ryokan Shizukatei. Het ligt op het platteland, midden tussen de rijstvelden zo’n 8 kilometer van Hiraizumi. Ik ging erheen met een taxi, en werd al buigend enthousiast verwelkomd door het personeel. Schoenen uit, en ik werd met thee en een cakeje op een bankje neergezet. Eerst even de formaliteiten doornemen: hoe laat diner? Hoe laat ontbijt? Hoe laat weer weg? Dan brengt de Engelssprekende eigenaar me naar mijn kamer: traditioneel ingericht met tatami-matten. Maar met voldoende luxe van een TV, koelkast, airco en eigen badkamer.

In die kamer krijg ik om 6 uur het diner voorgeschoteld door Tomo, mijn persoonlijke bediende (niet echt hoor, ze moest nog meer kamers af). De eigenaar had me vooraf gevraagd of “sushi” en “biefstuk” goed was als diner. Maar ik krijg vooraf al een heel plateau aan vooral 101 creatieve dingen met rauwe vis. Verschillende soorten sashimi, maar ook de tentakeltjes van een inktvis. En paddestoeltjes in geklopt eiwit. En tempura. De hoofdgerechten komen dan nog: koude noedels, 3 overheerlijke sushi, en een soort gecaramelliseerde biefstuk. Allemaal geweldig.

Na het eten stort ik me op het andere fijne aan een ryokan: het Japanse bad. Ook hier in Shizukatei is er een gezamenlijke badruimte (mannen en vrouwen wel gescheiden). Het hete water komt via een permanente stroom van een bron buiten het meters brede bad in. Niets zo ontspannend als dit.

Ik ben zo moe van het bad en het eten dat ik om half 9 in slaap val. Tomo heeft inmiddels mijn futon uitgerold op de vloer, en bedekt met laken, kussen en dekbed. Ik vind het wel lekker slapen zo laag, alleen op je zij liggen doet toch wel pijn na een tijdje.

De volgende ochtend staat er weer een feestmaal als ontbijt voor me gereed. Appelcider, rijst en misosoep in de ochtend – ik lust het allemaal. De eigenaar is daarna nog zo vriendelijk me met zijn auto terug te rijden naar Hiraizumi, zodat ik mijn tocht langs alle tempels daar kan afmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s