De Souk van Sidon

Libanon mag dan in het Midden-Oosten liggen, erg Arabisch ziet het er over het algemeen niet uit. Beiroet is modern en Europees, al in de Franse tijd (1920-1943) is het traditionele ervan afgegaan. Na de oorlog hebben ze het ook in Franse stijl herbouwd. De Souk, eens het kloppend hart van de stad, vervingen de Fransen door een Parijserig pleintje met klokkentoren.

De andere Libanese plaatsen waar ik geweest ben zijn nog het best te typeren als Grieks/Turks en rommelig. Alleen Tripoli en Sidon hebben nog een authentiek Arabisch stadscentrum. Mijn bezoek aan het werelderfgoed in Tyre combineer ik daarom met een tussenstop in Sidon. Het is de op twee na grootste stad van Libanon, en heeft zoals vele plaatsen langs de Libanese Middellandsezeekust een haventje, een kruisvaarderskasteel en restaurants met terrassen. Daarachter ligt het labyrinth van de Souk van Sidon.

Een echte Souk bestaat uit steegjes, waar je zo maar wat ronddwaalt zonder je druk te maken over wat je precies wilt zien of kopen. Het doolhof hier in Sidon is maar klein: voor je het weet sta je weer buiten op straat. Toch zijn er honderden winkels en wordt er goed zaken gedaan. Lokale bewoners doen hier echt nog hun inkopen. Er is veel kleding, hoofddoekjes in alle kleuren van de regenboog en vooral met veel glitter erop. En juweliers, ook vaste prik in Arabische winkelparadijzen.

Je kunt er ook terecht bij ambachtslieden. Het getimmer verraadt de straat waar de meubelmakers zitten. Er zijn schoenmakers, lassers, naaiers. Er is vers sinaasappelsap om de dorst te lessen, en kunstig gevlochten warme broodjes liggen af te koelen. Groente, fruit en vlees zie ik hier niet veel, of het moet in een deel zitten waar ik niet langs ben gelopen. Verse kruiden en zeepproducten des te meer. Erg spectaculair is het allemaal niet, maar leuk genoeg om een uurtje eens wat anders te zien dan te dure winkels of Romeinse opgravingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s