#448: Byblos

Wat is het?
Byblos is één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld – alleen Damascus en Jericho zijn ouder. De eerste mensen vestigden er zich in ca. 5000 voor Christus, en sindsdien heeft het onderdeel uitgemaakt van een reeks aan historische wereldrijken. Byblos was een belangrijke havenstad voor de Phoeniciërs, vanwaar ze handel dreven met Egypte. Daarna volgden de Assyriërs, de Perzen, de Grieken, de Romeinen, de moslims en de Kruisvaarders. Laag na laag is hier opgegraven. Van hieruit verspreidde zich ook het Phoenicische schrift, één van de eerste alfabetten ter wereld. Dit ontstond ca. 1200 voor Christus en legde de basis voor het Griekse schrift.

Cijfer: 7,5 (Uit de begintijd van Byblos is niet zoveel meer op locatie te zien: de grote schatten die hier zijn gevonden, zoals de sarcofaag van Ahiram met het eerste Phoenicische opschrift, staan tegenwoordig tentoongesteld in het Nationaal Museum in Beiroet. Toch is het nog steeds een verrassend sfeervolle plek. Dat komt zeker door de prachtige ligging pal aan de Middellandse Zee. Maar ook door het imposante kruisvaarderskasteel uit de 12e eeuw en het kleine Romeinse theater. Het huidige Byblos is een welvarend plaatsje met een toeristische souk en vele restaurants. Ze hebben er zelfs valet parking! )

Toegang: De entree tot het archeologisch complex van Byblos kost 8000 LBP (4 EUR) voor buitenlandse bezoekers. En die toeristen weten het zeker te vinden: er waren er deze dinsdag een stuk of 30. Daarbij ook enkele tourgroepjes. In één daarvan ontdekte ik twee van mijn medereizigers van gisteren: een Jordaanse en een Duitse die een paar dagen met hun echtgenoten mee naar Libanon zijn gekomen voor een landbouwcongres.

Hoeveel tijd: Ik heb er op mijn gemak anderhalf uur rondgewandeld. In alle uithoeken van het terrein is wel iets te zien, en er staan informatieborden met uitleg in het Engels.

Opvallend: Byblos ligt aan de kust, 35 kilometer ten noorden van Beiroet. De trip werd mijn eerste openbaar vervoer-ervaring in Libanon. De roodwitte stadsbus nummer 6 rijdt helemaal door naar Byblos, dat tegenwoordig trouwens Jbeil heet. Het is een gammele minibus die vertrekt van het Cola-“station” (eigenlijk gewoon langs de weg bij een viaduct). De ritprijs is 1 EUR, en daarvoor zit je zo’n anderhalf uur in de bus. Vooral Beiroet is bijna niet uit te komen, het is een rijen dikke permanente file. Daarna kom je door Jounieh, de casinostad van Libanon. En tenslotte rijd je langs de kust door kleine plaatsjes die ook maar zo in Kroatië of Zuid-Frankrijk hadden kunnen liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s