#446: Baalbek

Wat is het?
De ruïnes van Baalbek zijn de best bewaarde Romeinse overblijfselen in het Midden-Oosten. Van de 1e tot de 3e eeuw bouwden de Romeinen hier een groot tempelcomplex, gewijd aan de goden Venus, Jupiter en Bacchus. Ze plaatsten de tempels op dezelfde plek waar heiligdommen voor 3 Phoenicische vruchtbaarheidsgoden stonden. Zo wisten ze de lokale bevolking aan zich te binden.

Cijfer: 8 (De grote tempel van Bacchus is erg goed bewaard gebleven, de buitenkant lijkt wel helemaal intact. De andere twee tempels en de bijgebouwen zijn echt ruïnes. Met de besneeuwde toppen van Mount Lebanon op de achtergrond is het een fotogenieke plek. Als je je beseft waar je bent, hoe ver van Rome en hoe diep in het achterland van Libanon, is de schaal van het complex nog indrukwekkender. )

Toegang: Ik was er met een dagtour vanuit Beiroet, waarbij gids, entree en lunch waren inbegrepen. Geen idee van de entreeprijs dus. We waren met een groepje van 6, en verder zwierf er nog een Libanees gezin en een enkele buitenlandse bezoeker rond op het terrein. Geen bewaking, geen afzettingen. Alleen een kaartjesloket en twee souvenirkraampjes voor de deur.

Hoeveel tijd: We zijn er ongeveer 1,5 uur geweest. Als ik alleen was geweest, was ik misschien nog wat langer gebleven. Het complex is niet zo heel groot, de drie tempels zijn dicht tegen elkaar aan gebouwd.

Opvallend: Baalbek ligt diep in de Bekavallei – al weer zo’n besmette naam uit de Libanese oorlogsgeschiedenis. De Bekavallei is een vlakte tussen het Libanon-gebergte en de Anti-Libanon bergketen op de grens met Syrië. Je komt er door stevig bergopwaarts te rijden vanuit Beiroet. Er ligt nog een flinke hoeveelheid sneeuw langs de kant van de weg, vorige week is er nog wat gevallen.

De vallei zelf is hét landbouwgebied van Libanon: met volop fruit, groenten, wijngaarden en ook vee. Ze schijnen er ook hash en opium te verbouwen, maar daar heb ik al net zo weinig van gezien als van de sjiitische groepering Hezbollah die hier veel aanhangers heeft. Af en toe zie je een hoofd van een sjiitisch leider op een billboard langs de weg, maar je ziet veel meer reclameborden met allerlei westerse producten. Wel zag ik de schamele onderkomens van twee andere opmerkelijke groepen: kampen van Syrische bedoeïenen en een Palestijns vluchtelingenkamp in de stad Baalbek zelf. Ondanks de vruchtbare grond is de luxe van Beiroet hier erg ver weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s