Wandeling Kalmthoutse Heide

Het “Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide” is één van de 20 nationale parken van Nederland. Het ligt zoals de naam al zegt op de grens, zo ongeveer tussen Woensdrecht (Nederland) en Essen (België). Het  landschap bestaat uit bos, heide, vennen en zandverstuivingen.

Het is nogal een expeditie om er te komen. De tocht start in Bergen op Zoom, waar ik ook nog nooit eerder ben geweest. Na koffie te hebben gedronken tegenover het station stap ik met mijn zes medewandelaars op de bus. Die zet ons 20 minuten later af in de buitengebieden van Woensdrecht. Vanaf daar pakken we het wandelpad, of eigenlijk een combinatie van wandelpaden, op.

Het eerste uur blijf je aan Nederlandse zijde van de grens. Je loopt hier soms langs weilanden maar ook over verharde wegen. We verbazen ons over de nieuwe, luxe huizen die hier staan.

Eindelijk stappen we dan de heide op. Hier is op 25 mei 2011 een grote brand geweest. De zwartgeblakerde stukken zijn nog steeds zichtbaar. Je loopt door het zand, en dat is bij vlagen zwaar. Gelukkig is het niet te modderig. Het is maart en er bloeit dus nog niks. Qua uitzicht moeten we het doen met het contrast tussen de zwarte grond en het gele gras.

Deze Kalmthoutse Heide is het meest aansprekende deel van de wandeling. We komen er zowaar ook andere wandelaars tegen, terwijl het aan de Nederlandse kant heel stil was. De zandverstuivingen hebben gezorgd voor een glooiend landschap. Aangezien de rest van mijn wandelgroepje er ook nog eens stevig de pas in heeft (de GPS geeft aan: 5,6 kilometer per uur!), begint het meer en meer op een conditietraining te lijken.

Ik stop af en toe nog om foto’s te maken. Als de heide bloeit en de lucht blauw is, moet het hier nog veel mooier zijn. Nu doen de simpele geel-zwart contrasten me vooral denken aan schilderijen van Vincent van Gogh uit zijn Nederlandse periode.

Als we 22 kilometer hebben gelopen, komen we aan bij ons eindpunt in Kalmthout.

Vanaf het stationnetje “Heide” reizen we terug naar Roosendaal. Een kaartje kopen kan hier nog in de trein. De Belgische conducteur blijft er goed gemutst onder dat hij 7 kaartjes à 5,40 EUR moet uitschrijven voor mensen zonder wisselgeld. De rit duurt 20 minuten.

Ik ga dan nog verder naar Bergen op Zoom, waar ik mijn auto heb geparkeerd bij het station. Het is inmiddels al na vijven. Tot slot van deze actieve dag verwen ik mezelf met gegrilde gamba’s bij de gezellige Brasserie Intermezzo, waar we de dag ook begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s