#445: Ferrara

Wat is het?
Ferrara staat bekend om zijn stadsplan uit 1492, uit de tijd van de Renaissance. De heersende familie d’Este trad op als sponsor voor architecten, kunstenaars en muzikanten. Beïnvloed door het humanisme creëerden ze de ‘ideale stad’. Ze lieten extra stevige vestingingswerken bouwen en nieuwe straten aanleggen, en verbonden zo de oude middeleeuwse stadsdelen met de nieuwe. Hun volgelingen bouwden er hun paleisjes.

In 1999 is het werelderfgoed uitgebreid tot de gehele omliggende Po-delta, vooral voor de buitenhuizen van de familie d’Este.

Cijfer: 6,5 (Tussen de vele Italiaanse steden op de werelderfgoedlijst is dit niet zo heel bijzonder. Het lijkt ook op Mantua, waar ik de dag ervoor was, maar dan zonder absolute hoogtepunten. Het leukst vond ik de kleine paleizen zoals Casa Romei en Palazzina Marfisa d’Este.)

Toegang: Het loopt aardig op met de entreegelden hier. 8 EUR voor het kasteel, 7 EUR voor de paleizen in het oosten van het centrum, 3 EUR voor het Casa Romei. De bezienswaardigheden liggen verspreid over de stad, maar het is te voet allemaal goed te doen. Nergens was het echt druk.

Hoeveel tijd: Halve dag, of langer als je alle musea in gaat. Ferrara ligt heel centraal in het noordoosten van Italië, het is dus ook een handige uitvalsbasis om plaatsen zoals Venetië, Modena en Mantua te bezoeken.

Opvallend: Blikvanger van de stad is het Castello Estense, het grote kasteel. Het ligt pal in het centrum, voorzien van hoge torens en een slotgracht. Binnen leer je via informatieborden de geschiedenis van de stad en de familie d’Este kennen. Ook zijn er kamers met oorspronkelijke muur- en vooral plafondschilderingen bewaard gebleven. Men heeft ervoor gekozen om grote spiegels op de grond te plaatsen, zodat je je nek niet op hoeft te rekken om het allemaal goed te kunnen zien. Apart…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s