#443: Camagüey

Wat is het?
Het historisch centrum van Camagüey dateert voornamelijk uit de 18e eeuw, toen de stad zijn bloeiperiode beleefde dankzij de suikerindustrie. Het is nu de op twee na grootste stad van Cuba. In plaats van het gebruikelijke Spaanse schaakbordpatroon bestaat Camagüey’s stadsplattegrond uit cirkels rond twee assen. De straten zijn nauw en bochtig. Er zijn 7 grote en 13 kleinere pleinen.

Cijfer: 6 (Het is eigenlijk best een leuke plaats. Ze hebben er terrasjes en een heuse winkelstraat. Het Plaza San Juan de Dios is een pleintje dat het bezoeken waard is, en daar in de buurt staan ook heel bonte neoklassieke gebouwen, fel roze en oranje en zo. Maar een werelderfgoed?)

Toegang: Er is weinig waar je naar binnen kunt. Camagüey is Cuba’s Stad der Kerken, maar die bleken op één na allemaal gesloten.

Hoeveel tijd: Halve dag. Camagüey ligt iets ten oosten van het centrum van Cuba, en dus iets van het gebruikelijke circuit Havana-Vinales-Trinidad af. Dat betekent dus een paar uur in de bus heen en terug, en minstens één overnachting in deze stad. Het busstation is alleen een tussenstop voor bussen tussen Santiago de Cuba en Havana, dus ze weten vooraf niet of er plaats is.

Opvallend: Camagüey heeft als een van de weinige Cubaanse steden een grote markt. In de andere steden zie je vaak dat groenten vanaf een kar op straat worden verkocht. Soms gaan er ook verkopers langs de deuren met brood of kaas. De markt van Camagüey ligt een eindje buiten het centrum, aan de andere kant van de overigens behoorlijk met afval vervuilde rivier. Het aanbod begint al voordat je er echt bent: daar staan mensen plastic zakjes te verkopen, enkele schuursponsjes, doosjes lucifers. Op het terrein zelf staan houten kiosken, waar ze tassen verkopen maar waar ook een reparateur van elektrische apparaten zit. Vlees is er ook, grote stukken, ongekoeld. Er is een deel van de markt waar ze plantjes verkopen om bij jezelf thuis kruiden en groenten te kunnen kweken (veel Cubaanse huizen hebben een soort binnentuin). Midden op het terrein, in een ijzeren kooi, is zelfs een openluchtkapper. En natuurlijk heel veel groente en fruit – ladingen tomaten, uien en knoflook. Maar wat je zelden in restaurants tegenkomt zie je hier toch ook wel liggen: wortels, radijs, kool.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s