#441: Cienfuegos

Wat is het?
Cienfuegos is een goed geconserveerde, homogene stad uit de 19e eeuw. Het heeft Franse roots: kolonisten uit Franstalige gebieden van Amerika en Canada en uit Frankrijk zelf werden hiernaartoe gelokt door de Spaanse heersers uit vrees voor “Haïtiaanse toestanden”. Op het centrale plein José Marti staan een muziekpaviljoen, een triomfboog en standbeelden. Daaromheen liggen monumentale neoklassieke gebouwen zoals de kathedraal, het stadhuis en het theater.

Cijfer: 7 (De meest welvarende stad van Cuba, zo lijkt het althans. Hét niet te missen monument hier is het Teatro Tomas Terry: dit theater werd geopend in 1885, en trok de grote operasterren uit de hele wereld aan. Het interieur is nog helemaal in originele staat, met houten klapstoelen en Art Nouveau-achtige lampen, ramen en deuren)

Toegang: De bezienswaardigheden rond het plein vragen elk 3 CUC (2,50 EUR) entree. Dat is inclusief 1 of 2 CUC om binnen foto’s te mogen maken.

Hoeveel tijd: Halve dag.

Opvallend: Ik overnachtte in Cienfuegos op Punta Gorda, een schiereiland dat als een scherpe punt de baai van Cienfuegos in steekt. Dit is meer Miami dan Cuba: brede wegen, ruime huizen, zeezicht aan beide kanten, privé-strandjes. Ook is er een jachthaven waar plezierjachten van wereldreizigers aanmeren, met daarbij zelfs een heuse Club waar slippers, korte broeken en te blote bovenkleding verboden zijn. Toen ik er een avond zat te eten kwam  er overigens een landgenoot met ontbloot bovenlichaam enthousiast de eetzaal binnen op zoek naar de kok. Hij had een heel grote vis gevangen en wilde de kok van het restaurant vragen die voor hem te bereiden. De Cubanen keken er een beetje raar van op, maar de wil van de buitenlandse toerist wordt hier niet snel tegengesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s