#439: Oud Havana en zijn forten

Wat is het?
Havana was een historisch belangrijke Spaans-koloniale stad. Het was één van de eerste steden in de Nieuwe Wereld, gesticht in 1519 aan de baai van Havana. Hier legde de Spaanse handelsvloot aan, onderweg van Spanje naar Spaans-Amerika. Ze bouwden er door de eeuwen heen niet minder dan 18 forten – die zijn de kern van dit werelderfgoed, tezamen met de oude binnenstad Habana Vieja.

Cijfer: 7,5 (De paar straten in het oude centrum zijn naar mijn smaak een beetje té gerestaureerd, het is er heel toeristisch en al het normale leven is er daar wel uit. Het gemiddelde wordt omhoog getrokken door de twee formidabele forten aan de overkant van het water, Morro en Cabana. Daar kun je heerlijk rondlopen, je hebt er mooie vergezichten over de stad en er zijn kleine historische tentoonstellingen.)

Toegang: Voor de forten betaalde ik 6 CUC elk (dat is 4,90 EUR)

Hoeveel tijd: Twee dagen om het hele stadscentrum af te sjouwen. Ondanks dat er ruim 2 miljoen mensen wonen, is het toch allemaal wel te voet te doen.

Opvallend: Ik overnachtte in een casa particular een half uur buiten het centrum, in de woonwijk Vedado. Dat was eigenlijk wel een zegen, want al lopende naar het wat al te toeristische centrum kom je meteen in aanraking met het gewone Cubaanse leven. Pizza-punten zijn het helemaal als Cubaanse snack, het ene na het andere “loket” verkoopt ze en je ziet mensen er ook veel mee in de hand op straat lopen. Hamburgertenten zijn er ook volop, net als ijscostalletjes. De Cubanen snacken wat af. Het is een stuk moeilijker om iets gezonders te eten te vinden, het is een raadsel waar mensen vlees en groenten vandaan halen. Nou ja, groenten eten ze gewoon niet, alleen rijst/aardappelen/bonen/gebakken banaan. Voor het dagelijkse brood staan ze in de rij – dat is met het bonnenboekje te krijgen. Verder is de sfeer op straat loom, zijn veel gebouwen vervallen maar lijkt het allemaal toch wel aardig te functioneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s