Terugblik 2011 (zonder oliebollen)

Het is nog maar ochtend op Oudejaarsdag, maar zin in oliebollen heb ik nu al niet meer. Gelukkig gaf mijn moeder me afgelopen weekend een zakje met Kniepertjes mee, de traditionele Twentse koek voor rond de jaarwisseling.

In een heel wat andere setting dan vorig jaar: geen sneeuw buiten, en niet aan de vooravond van een lange wereldreis. Gewoon nog een paar dagen werken volgende week, en dan op naar Cuba. 2011 was een vooral in reisopzicht productief jaar:

Reizen: Dit was het eerste jaar van mijn leven dat ik meer nachten in hotelbedden heb geslapen dan thuis! Eén hele lange reis gemaakt dit jaar (in 5,5 maand de wereld rond), en nog eens 4 kortere trips. Nieuwe landen gezien zoals Bahrein, Laos, Vietnam, Singapore, Australië, Peru en Bolivia. Oude favorieten India en Nepal opnieuw bezocht en er nog meer van gaan houden dan ik al deed.

Hoogtepunten waren de helikoptervlucht van Lukla naar Kathmandu (Nepal), de tempels en het leven in Zuid-India, de lekkere bedrijvigheid in Hanoi, alle oude opgravingen in Peru en de 6-daagse tocht door het Manu Nationaal Park (ook Peru, een nieuw favoriet land).

Langs de Manu-rivier

Werelderfgoed: niet minder dan 63 nieuwe erbij dit jaar! De wereldreis was met 47 natuurlijk een goede score. Maar ook daarna heb ik binnen Europa nog goed mijn best gedaan, alhoewel ik daar wel bij de minder interessante “restjes” ben aangekomen. Mijn totaal staat nu op 438 (van de 936). Daarmee ben ik gestegen van nummer 5 naar 3 op de wereldranglijst.

Met een 9 waardeerde ik Machu Picchu (Peru) en Hampi (India) het hoogst. Ook erg mooi, en gewaardeerd met een 8,5: Manu Nationaal Park, de Nazca-lijnen en Caral-Supé (allen in Peru), Willandra Lakes, Kakadu en Uluru (in Australië), Sagarmatha Nationaal Park (Nepal) en de Nilgiri Bergspoorlijn (India).

Een 9 voor Hampi

Met de internationale werelderfgoed website gaat het nog steeds prima, ondanks dat ik in maart een grote crash te repareren had. En dat “on the road”.

Boeken: 30 nieuwe boeken gelezen die ook gereviewd zijn, en daarnaast nog een stuk of 15 thrillers die ik af en toe tussendoor lees. Halverwege het jaar liet ik de papieren boeken achter me, en stapte over op de Kindle. Wat een uitvinding! Nooit meer zonder boeken op reis, nooit meer “onthand” thuis omdat de postzending van Amazon langer op zich laat wachten en geen overlopende boekenkast meer.

De beste boeken die ik dit jaar las waren: The Last Resort, The Hare with Amber Eyes en (op de valreep nog) Before I go to sleep. Een eervolle vermelding gaat verder naar de Jack Reacher-serie van Lee Child, die me door Singapore en Australië sleepte.

Weblog: Ik startte dit weblog precies een jaar geleden, als een vervolg op mijn losse fotoblog ‘Waar was ik?’ en om de Nederlandstalige lezers tegemoet te komen tijdens mijn wereldreis. Ik vind het zelf nog steeds leuk om bij te houden waar ik zoal tijdens een jaar ben geweest. Naast de verre reizen is Nederland ook een prominente rol gaan spelen, doordat ik alle plaatsen op de Nederlandse Voorlopige Lijst voor het Werelderfgoed bezocht en ging wandelen met Weekendhike.

Dit zijn de 10 meest bekeken pagina’s van mijn site over het afgelopen jaar:

1 Werelderfgoed #410: Huascaran Nationaal Park
2 Boek: Room (Emma Donoghue)
3 Museum van de Mensheid, Bhopal
4 Brussel: “Oriëntalisme in Europa”
5 Vlakte der Kruiken
6 Koken op z’n Vietnamees
7 Jack Reacher en de Kindle
8 Werelderfgoed #394: Phong Nha – Ke Bang
9 Werelderfgoed #386: Rots-schuilplaatsen van Bhimbetka
10 Boek: The Sisters Brothers (Patrick deWitt)

Een opvallende nummer 1, en veruit nog wel: Huascaran Nationaal Park in Peru. Ik kan niet beredeneren waarom dat zo is, ik heb er een matig verslagje over geschreven en mijn bezoek was te kort om er echt van onder de indruk te raken. Wel vind ik het leuk om het Museum van de Mensheid zo hoog terug te zien op de lijst, net als de Vlakte der Kruiken.

Voor de fans nog maar een afbeelding van de hoogste berg van Peru, de Huascaran

Werk: Het mooie van dit jaar was natuurlijk dat ik de helft van het jaar helemaal niet heb hoeven werken! Ik blijk prima zonder te kunnen. We zijn inmiddels weer een reorganisatie verder, maar ik doe nog steeds iets met strategische offertes bij Sogeti.

Studie: Na terugkeer in Nederland enthousiast doorgegaan met Algemene Cultuurwetenschappen aan de OU. De cursussen dit keer in de goede volgorde opgepakt, en met een 8 geslaagd voor zowel Schrijfpracticum I als Orientatie Cultuurwetenschappen. De volgende examens staan al gepland, en ik lig op koers om eind volgend jaar de propedeuse te behalen. Ik heb er veel plezier aan en het heeft me zeker gestimuleerd om nog meer musea en monumenten te bezoeken dan ik al deed. En met een beetje mazzel ga ik het ook allemaal nog eens begrijpen en onthouden wat ik zoal zie.

Gezondheid: Ik ben waarschijnlijk de enige reiziger die ooit is aangekomen op een wereldreis. Ik beweeg op reis wel veel meer dan thuis, maar dagelijks 1 of 2 keer in restaurants eten hakt er ook in. Drie kilo erbij, en die zijn er niet meer afgegaan, het is zelfs nog erger geworden de rest van het jaar. Gaat dat weer goedkomen in 2012?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s