#438: Zijdebeurs van Valencia

Wat is het?
De Zijdebeurs van Valencia (La Lonja de la Seda) is het belangrijkste monument uit de bloeiperiode van deze havenstad, die begon vanaf het eind van de 15e eeuw. Het gebouw heeft altijd commerciële doelen gediend. Het huisvestte ook het Zeetribunaal, dat recht sprak in geschillen tussen kooplieden. In de toren werden veroordeelden tijdelijk opgesloten. De beurs is gebouwd in de stijl van de Flamboyante of Late Gothiek, met bogen in de vorm van vlammen.

Cijfer: 6,5 (Het gebouw is niet zo groot, eigenlijk bestaat het uit één grote hal, twee kamers, een binnentuin en een kelder. De hal is het belangrijkste deel. Deze hoge, open ruimte bevat alleen rijen stenen pilaren die palmbomen symboliseren. Nu is alles van grijs steen, maar vroeger waren de pilaren bruin, de toppen groen en was het plafond hemelsblauw en bedekt met sterren. Wat een heel andere aanblik moet dat geweest zijn! De deuren en ramen zijn subtiel gedecoreerd met beeldjes van mythische figuren.)

Toegang: Entree kost 2 EUR, inclusief privé-rondleiding door een gids. De zijdebeurs ligt in het centrum van Valencia.

Hoeveel tijd: Uurtje. De rondleiding duurt zo’n 20 minuten. Ik ben er twee keer geweest omdat de batterijen van mijn fototoestel ermee ophielden halverwege het eerste bezoek!

Opvallend: Met dit ‘vinkje’, mijn 438e, heb ik de 3e plaats bereikt op de ranglijst van werelderfgoedbezoekers. Ik hoop die positie tot het eind van het jaar vast te houden. Om de nummer 2 in te halen moet ik er nog 104 bijverzamelen…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s