#437: Cuenca

Wat is het?
Cuenca is een middeleeuwse vestingstad. Ze werd in de 12e eeuw op de Moren veroverd, en beleefde in de late middeleeuwen en de renaissance haar hoogtepunt. Het meest bijzondere is de ligging: op een scherpe bergrug tussen twee rivieren. De bovenstad is gebouwd in harmonie met deze natuurlijke omgeving. Ze omvat veel religieuze gebouwen én de zogenaamde “hangende huizen” – smalle, hoge woningen die precies op de rotspunt zijn gebouwd.

Cijfer: 5,5 (Ik wou eerst een 5 geven, maar de kathedraal heeft het nog een beetje gered. Verder is het wat het is: een dorp gebouwd op de top van een rots, met diepe afgronden aan weerszijden. Knap gedaan hoor!)

Toegang: Entree tot de kathedraal kost 3,80 EUR, inclusief audiogids. Het is een heel toeristisch stadje, en ik vond het eten en de boodschappen een stuk duurder dan in de andere Spaanse plaatsen die ik deze week bezocht heb.

Hoeveel tijd: In anderhalf uur heb je het wel gezien.

Opvallend: Je zou zeggen dat ik zo langzamerhand genoeg van kathedralen heb, maar Cuenca heeft toch wel weer een heel bijzonder exemplaar. De buitenkant ziet er raar uit, dat komt omdat er begin 20e eeuw een geheel nieuwe facade in neo-gothische stijl is voorgezet. Maar binnen waan je je in een andere tijd (veel stamt uit de 14e-16e eeuw), en ook een andere plaats (Latijns-Amerika?): het is zo uitbundig gedecoreerd, soms in pastelkleuren dan weer in goud, in marmer of uitgesneden uit steen. De audiotour heeft niet minder dan 37 stops, en dat zijn dan nog niet eens alle kapelletjes. Fotograferen is binnen helaas verboden, waarschijnlijk omdat alle kostbare en kwetsbare kunst hier open en bloot ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s