#436: Aranjuez

Wat is het?
Het Cultureel Landschap Aranjuez heeft zijn oorsprong in de 16e eeuw als buitenverblijf voor de Spaanse koning Filips II. Het is een groene oase in het droge centrum van Spanje: hier komen twee grote rivieren samen, en Filips’ architecten hebben irrigatiewerken aangelegd om het water ten goede te laten komen aan de koninklijke tuinen. In deze tuinen verzamelde de koning exemplaren van boomsoorten uit Amerika en Azië, als een van de eerste in Europa. In de 18e eeuw breidde koning Ferdinand VI het paleis en de tuinen uit, en legde in dezelfde stijl ook een stad aan.

Cijfer: 7 (Er staan heel veel Europese paleizen op de Werelderfgoedlijst, en het paleis van Aranjuez met zijn tuinen heeft ook veel gemeen met pakweg Versailles of het nabijgelegen El Escurial. Sommige dingen waren wel heel voorspelbaar, want erg in de mode bij de oude vorsten: een sfinx en een obelisk in de tuin, beelden van klassieke helden, fonteinen en een zaal vol Vlaamse wandtapijten. Toch heb ik er van genoten: de herfstsfeer, de vele beeldhouwwerken en het paleis helemaal voor mij alleen.)

Toegang: Entree tot het paleis is 9 EUR, en voor de goede audiogids betaalde ik nog eens 4 EUR. De toegang tot de parken is gratis.

Hoeveel tijd: Als je alle tuinen, het paleis en ook de stad bezoekt, heb je wel een dag nodig.

Opvallend: Helaas mag je binnen in het paleis geen foto’s maken, daarom heb ik maar een plaatje van het internet geplukt om duidelijk te maken hoe het er uitziet. Nou ja, één kamer dan: de porseleinzaal, waar de muren zijn volgespijkerd met Chinese porseleinen beelden. Ook de gele Gala-eetzaal in roccoco-stijl is een bont plaatje, net als de Arabische zaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s