#435: Alcalá de Henares

Wat is het?
Alcalá de Henares is de oudste geplande universiteitsstad van Europa, gesticht aan het begin van de 16e eeuw. Hier werden de hoge kerkelijke leiders van Spanje opgeleid en uitgezonden naar Amerika. De in Alcalá geschapen humanistische ideale wereld vond in de Nieuwe Wereld veel navolging toen daar steden en universiteiten werden gesticht. Het is ook een historisch belangrijk centrum voor de Spaanse taal: de eerste grammatica van het Spaans werd er gedrukt, en het was in 1547 de geboorteplaats van Miguel de Cervantes (Don Quijote). De stad ligt 35 kilometer ten noordoosten van Madrid.

Cijfer: 5 (Het is een rommelige provinciestad. Er zijn wel heel veel universiteitsgebouwen maar daar is niet veel aan te zien. In 1836 is de stad zijn universiteit kwijtgeraakt aan Madrid, en daarna is veel in verval geraakt of gesloopt. Pas sinds 1977 heeft het weer een eigen universiteit en worden veel gebouwen gerestaureerd. Het heeft veel minder de sfeer van een universiteitsstad dan ik had gedacht)

Toegang: Entree tot de kathedraal en het geboortehuis van Miguel de Cervantes is gratis.

Hoeveel tijd: Twee uur is wel genoeg.

Opvallend: Leuk voor even is het geboortehuis van de schrijver Miguel de Cervantes. Zijn familie woonde naast het ziekenhuis, waar zijn vader barbier/chirurg was. De combinatie van scheren, haren knippen en kleine chirurgische ingrepen was een heel gebruikelijke in die tijd. Er is ook een lekker middeleeuwse behandelkamer in het huis zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s