#434: Mediterrane rotskunst

Wat is het?
De “Rotskunst van het Middellandse-Zeebekken op het Iberisch Schiereiland” is een verzameling van niet minder dan 727 groepen prehistorische rotstekeningen. Ze liggen verspreid over zes regio’s in het oosten van Spanje. Het is de grootste groep rotsschilderingen in Europa. Waarschijnlijk dateren de afbeeldingen uit de periode tussen 8000 en 3500 voor Christus. De meest afgebeelde figuren zijn mensen of mensachtigen, gevolgd door dieren (veel runderen en herten).

Cijfer: 5 (Ik bezocht 5 panelen met rotsschilderingen in de Sierra de Albarracin. Het is een prachtige omgeving, heerlijk om door de bossen te struinen en naar de rotsen te klauteren. De rotsschilderingen echter zijn niet om over naar huis te schrijven, vandaar het lage cijfer. De eerste (Abrigo de la fuente del Cabrerizo) bereikte ik na 20 minuten steil dalen, en ik heb echt minuten moeten kijken om er iets in te ontdekken. Gelukkig staan er bordjes bij met uitleg. Van de andere 4 panelen kon ik er eentje zelfs na lang turen niet onderscheiden. De beste waren die met witte schilderingen van o.a. stieren (zie foto hierboven), en de Abrigo del Tio Campano met  rode afbeeldingen van jagende mannen.

Toegang: Gratis. Het gebied is met de auto gemakkelijk te bereiken: het is 40 minuten rijden vanaf Teruel. Om bij de rotsschilderingen te komen moet je dan nog wel een eindje lopen. Ze liggen allemaal onder overhangende rotsen.

Hoeveel tijd: Ik ben zo’n 3 uur in dit gebied geweest. Zoals gezegd heb je de meeste tijd nodig om naar de rotsen toe te lopen. Na een paar minuten ben je bij de afbeeldingen zelf wel uitgekeken.

Opvallend: Er staat heel veel rotskunst op de Werelderfgoedlijst, zeker 22 afzonderlijke erfgoederen. Ik heb er al heel wat van gezien, en vind het een fascinerend onderwerp. In de voorbereiding op dit bezoek las ik een artikel waarin de term “rotskunst” ter discussie werd gesteld. Het was namelijk waarschijnlijk helemaal geen “kunst” die de prehistorische schilders, tekenaars en krassers maakten. Bij afbeeldingen zoals deze in de omgeving van Albarracín krijg je inderdaad meer het idee van antieke graffiti, van de hand van herders of jagers die zich zaten te vervelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s