#432: Wijndistrict van Saint-Emilion

Wat is het?
Het wijndistrict van Saint-Emilion is een cultuurlandschap getekend door wijnbouw. Het produceert één van de beste rode wijnen uit de Bordeaux-streek. Saint-Emillion en de omliggende dorpen hebben bovendien veel historische monumenten, vooral uit de middeleeuwen. Het gebied ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Cijfer: 7 (Ik was een week of 8 geleden ook al bij een wijnbouw-werelderfgoed: de terrassen van Lavaux in Zwitserland. Het landschap daar vond ik spectaculairder: door de ligging tussen meer en bergen, en ook wel doordat de wijnranken vol met druiventrossen hingen. In Saint-Emilion waren we daarvoor te laat. Daarentegen is het plaatsje Saint-Emilion weer erg de moeite waard. Vooral die twee grote, gekke kerken: de monolithische, uit de rots gehouwen, kerk in het hart van het plaatsje en de kleurrijke kapittelkerk bovenop de heuvel).

Toegang: Rondlopen in Saint-Emilion is gratis. Dat is ook ongeveer het enige waar je niet voor hoeft te betalen: het dorp is er erg op gericht toeristen hun Euro’s afhandig te maken. Zo betaalden we 4,5 EUR voor een nep-cappuccino. Het hobbelende treintje tussen de wijngaarden door kost 6 EUR.

Hoeveel tijd: Het is een leuke dagtrip vanuit Bordeaux. We vertrokken met de trein van 10.40 uit Bordeaux, en namen de trein van 18.05 terug. Er rijden maar 5 treinen per dag op dit traject.

Opvallend: In Bordeaux zie je niet heel veel toeristen, maar hier des te meer. Bussen en auto’s staan in groten getale geparkeerd aan de randen van het plaatsje. De straten zitten vol winkels die de lokale wijnen in alle soorten en maten (en prijzen) verkopen. Het centrum is maar klein. Elke open plek is volgestouwd met terrassen van restaurants en bars. Wij deden ons er te midden van zeker 120 anderen te goed aan een overheerlijke bak mosselen met friet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s