#431: Bordeaux

Wat is het?
Bordeaux is een havenstad die ligt in een bocht van de rivier de Garonne. Het heeft zijn wortels in de Romeinse tijd, toen het een belangrijke marktplaats werd. Een volgende bloeiperiode startte aan het eind van de 12de eeuw. Wijn werd het belangrijkste exportproduct; dit ging o.a. naar Engeland en de Lage Landen. Het huidige gezicht van Bordeaux dateert uit de 18de eeuw. In het tijdperk van De Verlichting werd Bordeaux omgevormd tot een moderne stad, met veel monumentale bouwwerken zoals het Beursplein, het Theater en het Rohan-paleis.

Cijfer: 6,5 (Het is vooral een stad om door rond te slenteren, er zijn geen grote bezienswaardigheden waar je echt naar binnen móet. Vooral het hart van de stad is heel goed onderhouden en ook grotendeels alleen voor voetgangers toegankelijk. Bordeaux-bij-nacht lijkt wel een heel andere stad, alles prachtig verlicht zoals de brug over de Garonne, de monumentale panden rond het Beursplein en de oude stadspoort Porte Cailhau).

Toegang: We bezochten alleen een paar kerken van binnen. Die zijn allemaal gratis en hebben ruime openingstijden. Heel veel andere toeristen zijn we niet tegengekomen.

Hoeveel tijd: Een dag is prima. Het is een levendige studentenstad met veel terrasjes en andere gezelligheid. Opvallend zijn de vele gebakswinkels: het delicate chocoladetaartje met een framboos bovenop zullen we niet snel meer vergeten.

Opvallend: Drie oude kerken in Bordeaux staan als een ander werelderfgoed op de lijst: de Franse Routes naar Santiago de Compostela.  Hoewel ze ook in het stadscentrum liggen, passen ze niet in het classicistische straatbeeld. Het zijn vrij logge, Romaanse bouwwerken uit de 12de eeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s