#429: Aquaduct en kanaal van Pontcysyllte

Wat is het?
In Wales ligt dit bevaarbare aquaduct uit de tijd van de Industriële Revolutie (1805). Het omvat een 18 kilometer lang kanaal, dat voor een stuk van 300 meter “door de lucht” gaat. Een enorm gietijzeren aquaduct met 19 bogen is aangelegd om het water de brede vallei van de rivier Dee te laten overbruggen.

Cijfer: 7 (Het leuke van werelderfgoederen aflopen is dat je soms voor dingen komt te staan die je nooit eerder gezien hebt. Nou had ik al heel wat aquaducten van de grond af bewonderd, maar dit is de eerste waar je boven over heen kunt lopen. Over de volle lengte is er een wandelpad met een railing, en parallel daaraan ligt het smalle kanaal (zonder enige vorm van afscherming). Door de constructie zie je niet echt dat je zo hoog loopt, maar halverwege begin je wel flink wind te vangen en wordt het toch een beetje spannend.).

Toegang: Gratis. Je kunt van beide kanten van het aquaduct bij het kanaal komen, vanaf Trevor en vanaf Froncysyllte.

Hoeveel tijd: Een uurtje. Je kunt ook een boot huren om je over het kanaal te laten varen, dan heb je wat meer tijd nodig. Ik was er al om half 9 ’s ochtends, toen was er nog niemand behalve een enkele jogger en wat eekhoorntjes. Later op de dag wordt het er erg druk met busladingen toeristen.

Opvallend: Het is erg lastig om foto’s te maken van het hele aquaduct dat de vallei overspant. Ik ben aan de kant van Trevor via een wandelpad naar beneden gelopen. Dat brengt je uiteindelijk bij een meertje vanaf waar je in de verte delen van het aquaduct kunt zien, en de mensen die erop lopen. Een ander uitzichtpunt had ik de dag ervoor per ongeluk al ontdekt: mijn TomTom voerde me over een binnenweg via een oude stenen brug. Zo oud dat een auto nauwelijks tussen de stenen balustrades door past. Tussen de bomen door heb je daar zicht op het volledige aquaduct, en krijg je echt gevoel bij hoe formidabel deze constructie is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s