#428: Ironbridge Kloof

Wat is het? De Ironbridge Kloof is een brede vallei gevormd door de rivier Severn. Het gebied is de geboortegrond van de Industriële Revolutie, hier werd voor het eerst cokes uit steenkool gewonnen om ijzer te produceren. Het landschap bestond in de tweede helft van de 18e eeuw uit een aaneenschakeling van ijzersmelterijen en fabrieken. Meest indrukwekkend overblijfsel uit die tijd is de Iron Bridge, een gietijzeren brug uit 1779.

Cijfer: 6 (Ik had graag wat meer gegeven, en de brug en het plaatsje Ironbridge zijn zeker ook wel een bezoek waard. Maar het hele gebied viel me tegen, het is vervallen, overgroeid en er is gewoon niet veel te zien. Er zijn maar liefst 10 musea in de kloof, van het tegelmuseum tot het porceleinmuseum. Ik bezocht er twee, het bezoekerscentrum van Ironbridge en het ijzermuseum van Coalbrookdale. Bij beide sta je zo weer buiten.).

Toegang: Het gebied ligt in het westen van Engeland, vlakbij de grens met Wales. Je komt er met de auto via allerlei smalle binnenwegen. Toegang tot de brug is tegenwoordig gratis (toen-ie pas gebouwd was moest iedereen tol betalen). De musea in het gebied hebben variërende prijzen tussen de 3,5 en 8,5 pond. Voor 22,5 pond kun je een jaar lang alle 10 musea bezoeken, al vraag ik me af wie daar zin in heeft.

Hoeveel tijd: Een halve dag.

Opvallend: Vooraf had ik een wandelroute uitgeprint, een route van 20 kilometer door het hele gebied: de South Telford Heritage Trail. Ik liep maar een deel: ik parkeerde mijn auto in het centrum van het dorp Ironbridge, en ging te voet verder over de brug en langs de rivier. Helaas zie je door het dichte struikgewas maar weinig van het water, en ook van het industriële erfgoed is weinig meer over. Een saaie wandeling dus die ook nog eens slecht staat aangegeven en meer dan eens over de gewone weg voert. Ik liep naar Jackfield en Coalport, en ging via de voetgangersbrug weer aan de andere kant van de rivier terug naar Ironbridge. Onderweg kom je o.a. langs de Hay Inclined Plane, een soort scheepslift die werd gebruikt om schepen op te takelen naar boven waar de coke gedolven werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s