#427: Wijnbouw terrassen van Lavaux

Wat is het?
Lavaux is een gebied aan de noordkant van het meer van Genève. Als sinds de 11e eeuw doen ze hier aan wijnbouw. De wijngaarden waren vroeger in bezit van Benedictijnse en Cisterciënzer kloosters. Ze werden er erg rijk van, en lieten het zware werk over aan pachtboeren. De steile berghellingen werden voor de wijnbouw geschikt gemaakt door de aanleg van formidabele terrassen.

Cijfer: 7 (Het is een erg fotogeniek gebied. Het was een beetje heiig dus de Alpen zag je niet goed, maar wel het glinsterende meer en de felgroene druivenplanten. Zonnig weer erbij en aan het eind een heerlijke lunch op een terras, een prima uitje dus).

Toegang: Je komt er met de stoptrein van Lausanne naar Vevey (en Montreux). Deze trein rijdt pal langs het meer en onder de terrassen door, en stopt in alle tussengelegen gehuchten. Vanuit de trein heb je al een pracht uitzicht op de wijngaarden.

Hoeveel tijd: Zeker een halve dag.

Opvallend: Er is een goed aangegeven wandelroute met informatieborden aangelegd over een verhard pad tussen de terrassen door. De hele route duurt uren, maar je kunt bij elk plaatsje besluiten er mee op te houden en de trein terug nemen. Ik liep van Saint Saphorin naar Rivaz. Dat is maar een half uurtje, maar wel een fijne route om foto’s te maken en de druiven en de wijnranken van dichtbij te zien. En niet te vergeten de prachtige vergezichten over de terrassen en het meer van Genève. Zo op een zondagochtend waren er meer wandelaars op pad. De stilte werd helaas regelmatig verstoord door een formatie vliegtuigen die een show aan het opvoeren waren boven het meer. Misschien een vliegshow in Montreux of zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s