#425: Fagusfabriek

Wat is het?
De Fagusfabriek is een operationeel bedrijf waar schoenleesten worden gemaakt. Het complex dateert uit 1911. Destijds was het een revolutionair werk in de architectuur. Vooral de glazen wanden, zonder zichtbare steunpilaren, baarden opzien. De verantwoordelijke architect was Walter Gropius, die later naam maakte als de oprichter van de Bauhausacademie voor toegepaste kunst en architectuur. Gropius en fabrieksdirecteur Carl Benscheidt wilden met deze fabriek revolutionaire middelen inzetten om de sociale omstandigheden van fabrieksarbeid te verbeteren.

Cijfer: 7 (Het is de moeite waard om hier eens langs te gaan. Het complex is niet lang geleden gerestaureerd, en ziet er zeker op een zonnige dag als deze fraai uit: een combinatie van gele baksteen en glas. Helaas mag je niet naar binnen in de hoofdgebouwen. Logisch, omdat daar een werkend bedrijf in is gevestigd. Maar van de binnenkant zie je toch meer details van de bouwstijl en ook het meubilair en andere originele interieurstukken. Nu moet je het doen met de grote collectie foto’s die worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte.

Toegang: De hoofdgebouwen van de fabriek zijn niet toegankelijk voor het algemene publiek: daar wordt doordeweeks gewoon gewerkt. Je kunt er wel omheen lopen en foto’s maken. Een bijgebouw is ingericht als tentoonstellingsruimte. Op 4 verdiepingen laten ze daar de geschiedenis van het gebouw èn van het schoenenbedrijf zien. Entree is 3 EUR.

Hoeveel tijd: Ik ben er anderhalf uur geweest, verrassend lang vond ik zelf. Er valt veel te lezen in de tentoonstelling, en het terrein is ook behoorlijk groot.

Opvallend: De fabriek is dit jaar in juni toegelaten tot de Werelderfgoedlijst. Het zal hun vast meer bezoekers opleveren, maar het is nu nog steeds een kleinschalige “attractie”. Met mij waren er op deze zaterdagochtend nog zo’n 15 andere bezoekers. Bij aankomst aan de fabriekspoort word ik vriendelijk de weg gewezen over het terrein door een oudere bewaker. Als ik parkeer bij het tentoonstellingsgebouw zien ze mijn Nederlandse kenteken, en zijn ze helemaal verrast door een Hollandse bezoeker. Hoe ver is dat wel niet rijden? 450 kilometer? Ze zijn trots op hun nieuwe status, maar aan het aanpassen van de teksten in de tentoonstelling zijn ze nog niet toegekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s