#424: Bridgetown en zijn garnizoen

Wat is het?
Bridgetown is de hoofdstad van Barbados. Door de suikerindustrie en de slavenhandel was het een belangrijke haven- en handelsstad in het Caribisch gebied van de 17e tot en met de 19e eeuw. In het garnizoen was de Britse marine gelegerd. Het is een typisch Brits-koloniale stad.

Cijfer: 4 (Ik vond het echt niks toen ik er was, in 2003. Ik bezocht de stad op een zondag, het hele centrum was uitgestorven, veel gebouwen waren in vervallen staat.)

Toegang: De enige plek die ik me nog kan herinneren is het Barbados Museum. Uit mijn reisverslag van toen: Onderaan de weg, bij de bushalte, staat nog een bordje, maar daarna moet je het helemaal zelf uitzoeken. Ik loop langs de baan voor de paardenraces, op de uitkijk naar iets wat een museum zou kunnen  herbergen. Grote gebouwen genoeg, maar bordjes .. Ook is er geen mens op straat. Bij een enigzins historisch uitziend gebouw twijfel ik. Even later stopt er een auto met een paar toeristen: dit moet het dus wel zijn. Ook het museum blijkt op zondag op een laag pitje te draaien: de museumwinkel is gesloten en er is geen wisselgeld. Gelukkig is de collectie er nog wel. Het tentoongestelde leidt je door de geschiedenis van Barbados, beginnend met het koraal. Want dit is een koraaleiland, en niet vulkanisch zoals de rest van de regio. De menselijke geschiedenis begint met de indianen, en eindigt met fameuze cricket-spelers.

Hoeveel tijd: Ik geloof dat ik er een uur of 2 ben geweest.

Opvallend: Het was voor mij echt een grote verrassing dat dit het in juni 2011 heeft gered tot werelderfgoed. Het is de eerste nominatie voor Barbados. Ik had het zeker niet verwacht toen ik er was, en ook niet toen ik de lijst met nominaties voor dit jaar zag. Het had een afwijzende reactie gekregen van het adviescomité ICOMOS, en meestal wordt zo’n aanbeveling overgenomen door het beslissende Werelderfgoedcomité. Twee politieke factoren hebben wellicht bijgedragen aan de gunstige uitkomst: Barbados heeft momenteel een zetel in het Werelderfgoedcomité, én nominaties van landen die nog geen werelderfgoed hebben worden met wat meer sympathie bekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s