#423: West Lake

Wat is het?
Het West Lake is een meer dat de idealen van de Chinese landschapsarchitectuur weergeeft. De natuur is hier “verbeterd” door middel van strategisch geplaatste bruggetjes, pagodes, wandelpaden en planten. Het heeft een grote invloed gehad op het landschapsontwerp in de rest van China, Japan en Korea.

Cijfer: 6 (Tsja, het is een Chinees meer, heel erg Chinees. Voor de Chinezen zelf is het een van de belangrijkste toeristische attracties van het land, het is er dan ook altijd heel erg druk met groepen. Echt op je gemak het “landschap” bekijken is er niet bij. De aangelegde delen doen in westerse ogen erg gekunsteld aan.)

Toegang: Gratis. Het is een publiek toegankelijk meer, het ligt tegen het centrum aan van de moderne miljoenenstad Hangzhou in het oosten van China.

Hoeveel tijd: Tijdens mijn Grote China Reis van 2007 ben ik ruim een dag in Hangzhou geweest. Ik heb o.a. een volledig rondje om het meer gelopen, een tocht van 10 kilometer. Verder is Hangzhou niet zo’n boeiende stad.

Opvallend: Dit is het eerste (en waarschijnlijk ook het enige) nieuw bekend gemaakte werelderfgoed in 2011 dat ik al gezien heb. De oogst van dit jaar is beperkt, de adviescomité’s zijn kritischer geworden in wat ze wel en niet toelaten tot De Lijst. China is de afgelopen jaren erg succesvol geweest met het aandragen van nieuwe werelderfgoederen: ze weten het spel goed te spelen en gooien er flink wat geld tegen aan om de genomineerde plaatsen extra op te poetsen. Ze hebben er nu maar liefst 41 – daarmee liggen ze op de derde plaats na koplopers Italië (45) en Spanje (42).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s