Wereldreis van dag tot dag

Datum Programma Verblijf
3 januari BA447 (British Airways) Amsterdam – London 18:05 – 18:20 – Totale reistijd: 1Hrs 15Min
Daarna 3 uur rondhangen op Londen Heathrow. Vlucht met Gulf Air vervolgens naar Bahrein. Vrij ruim modern vliegtuig. Hele vlucht (5,5 uur) geslapen, in blokken van een uur of zo.
Vliegtuig
BAHREIN
4 januari We landen maar liefst 50 minuten te vroeg! Een ontbijt zat er niet bij, dus eerst maar een cappucino en croissant gaan eten op het vliegveld. Toen de auto opgehaald, een grote paarse Nissan is het geworden. Daarna met de huurauto op pad: het Nationaal Museum, de Barbar Tempel en het Bahrein Fort (Werelderfgoed #1) bezocht. Lunch met een gezonde groene salade op het terras bij het fort.
’s Middags wat bijgeslapen en gerelaxt op de hotelkamer. ’s Avonds naar de Seef Mall en gegeten bij Applebees (allemaal met de auto natuurlijk!).
Elite Suites Hotel, Manama
5 januari De dag begint met een mislukte poging om Muharraq te bekijken: het blijkt een grote, drukke stad en ik heb geen plattegrond. Het “programma” daarom maar omgegooid en een rondje over Bahrein gedaan: Olie Museum, landschap met duizenden kleine grafheuvels (Hamad en A’Ali), Riffa Fort
’s Avonds lekker Thais gegeten in de City Center Mall.
Elite Suites Hotel, Manama
6 januari Lekker dagje vandaag. In de ochtend naar Muharraq. Het Huis van Shaikh Isa Bin Ali aldaar is het hoogtepunt van Bahrein tot nu toe.
Daarna in de zon gelegen aan het zwembad bij het hotel (te koud om te zwemmen, maar heerlijk zonnig en zacht weer voor Nederlandse begrippen).
’s Avonds Turks gegeten in de City Center Mall, voorafgegaan door een hele grote cappuccino.
Elite Suites Hotel, Manama
7 januari Ochtend: de eerste week van de reis door India voorbereid.
Lunch in het winkelcentrum, en daarna nog een poging gewaagd om de archeologische opgravingen van Saar te vinden (met succes!). Daarna nog even met de weekendvierende Bahreini over de Corniche gewandeld (een stukje gras langs het water, volop in gebruik voor picknickende families).
’s Avonds vlucht GF68 (Gulf Air) Muharraq – Chennai 20:15 – 3:15 (Arrival next day) – Totale reistijd: 4 uur.
Vliegtuig
INDIA
8 januari Om half 4 ’s nachts aangekomen op Chennai airport, tegelijk met vele andere vluchten. Ik pak direct een prepaid taxi door naar Mahabalipuram (een uur zuidwaarts). In het hotel komt gelukkig vroeg een kamer vrij, zodat ik om half 7 weer verder kan slapen.
Om 11 uur een rondje door het dorp gemaakt: het is er heet en relaxed. En er zijn allemaal witte toeristen!! Gebruncht met een reizigersmaal van fruitsalade en bananenpannenkoek met honing.
’s Middags nog wat geslapen. Diner om 19 uur in het vegetarische restaurant horend bij het hotel: heerlijk, vooral de Paneer Podimas (curry van brokjes witte kaas, tomaat, ui en kruiden).
Hotel Mamalla Heritage, Mahabalipuram
9 januari Werelderfgoed #2 van deze reis: de tempels en reliefs van Mahabalipuram. Was al om half 8 bij de eerste, voor de hitte en de drukte. Lekker gewandeld en genoten van de rotssculpturen hier verspreid over het dorp.
Aan het eind van de ochtend nog een uurtje gezwommen en gezond bij het hotel. En geluncht met vers fruitsap en tomaat/komkommersandwiches.
In de middag gelezen en geinternet. ’s Avonds vis (garnalen) gegeten.
Hotel Mamalla Heritage, Mahabalipuram
10 januari Om 7 uur met de lokale bus naar Puducherry (2 uur, 33 RS), en vandaar vanaf het busstation meteen door naar Chidambaram (1,5 uur, 24 RS). Zo was ik er al om half 12: hotel gezocht, geluncht met een lekkere thali en daarna siësta.
Om half 5 helemaal buiten rondom het tempelcomplex gelopen, en zowel van de gedecoreerde poorten als het straatleven genoten. Diner (malai kofta) in het vegetarische restaurant van het hotel. En om 8 uur nogmaals naar het tempel, nu naar binnen voor de vuurceremonie.
Hotel Saradharam, Chidambaram
11 januari Om half 8 in klaarstaande bus naar Thanjavur gestapt. Rit deels over het platteland met hobbelige wegen, maar ook door veel stadjes. Engels zie je hier bijna niet meer op de borden, het is allemaal in het kronkelige Tamil-schrift.
De bus stopt 4 uur later in Thanjavur pal voor mijn beoogde hotel. Wat een service voor een ritprijs van 41 roepies (0,80 EUR).
In deze grotere stad geluncht bij het restaurant Sathars (palak paneer maar weer eens een keer).
Om kwart over 4 naar de Grote Tempel gelopen (werelderfgoed #3 van deze reis).
’s Avonds gegeten in het luxe hotel Gnanam. Maar liefst 4,20 EUR betaald! Als het eten ruim meer is dan 100 rupees (1,75) dan schrik ik tegenwoordig al van de prijs. Wel weer heerlijke Zuid-Indiase koffie gehad.
Hotel Ramnath, Thanjavur
12 januari Weer om half 8 met de bus. Ondanks het duurdere kaartje (51 rs vandaag) toch een kortere rit, 3.5 uur naar Madurai. Daar op het grote busstation meteen een kaartje gekocht voor de luxe langeafstands bus voor overmorgen naar Kochi.
Met de stadsbus verder naar het centrum en daar intrek genomen in het luxe hotel. Ter compensatie een heel goedkope thali als lunch gegeten (65rs), wel erg lekker, zelfs 11 schaaltjes plus een oliebol en een banaantje.
In de middag de websites bijgewerkt, en ’s avonds nog even een curry met kip gegeten om de hoek.
Royal Court Hotel, Madurai
13 januari Al vanaf half 7 aan de wandel door Madurai. Tempel, Paleis en Gandhi-museum bezocht.
Met een motorriksja terug naar het hotel, en daar salade met vers sinaasappelsap als lunch gegeten.
Rest van de middag wat geïnternet en geluierd, en ’s avonds bij een leuk tentje aan de overkant weer Malai Kofta gegeten (een nieuwe favoriet).
Royal Court Hotel, Madurai
14 januari Lange maar toch ook mooie busrit van uiteindelijk 10 uur van Madurai naar Kochi.
Vanaf het busstation in Ernakulam de motorriksja genomen naar mijn hotel in Fort Cochin, waar ik om half 8 aankwam.
Gelukkig was er een kamer gereed en kon ik nog een lekkere penne met garnalen en inktvis eten in het bijbehorende restaurant.
Four Seasons Hotel Cochin, Kochi
15 januari Ontbijt met muesli en fruit, daarna langs het water gewandeld, langs de houten constructies van de oude Chinese vissersnetten en de verse vis. Verder door het stadje gestruind en het Indo-Portugees museum bezocht.
Geweldig (en duur, 7 EUR!) gegeten bij het Old Courtyard Hotel – Malabar Tiger Prawn Curry.
’s Middags een fiets gehuurd en naar het zuiden van het schiereiland gefietst. Daar onder andere het Mattancherry (Nederlands) Paleis (mogelijk toekomstig werelderfgoed) en de oude Joodse wijk bekeken. Verder heerlijk maar wat rondgefietst op mijn oude fiets in dit wat al te toeristische plaatsje.
’s Avonds eindelijk weer eens simpel Indiaas gegeten, bij Talk of the Town iets buiten het centrum, voor 85 rupees.
Four Seasons Hotel Cochin, Kochi
16 januari Dagtour van 8 tot 17 uur per boot en kano door de Kerala Backwaters. Ontspannen dagje, tour wat te toeristisch maar leuk om dit natuurgebied een keer gezien te hebben.
’s Avonds nog een keer vis gegeten bij het Old Courtyard Hotel, en een tijdje geïnternet in een cafeetje.
Four Seasons Hotel Cochin, Kochi
17 januari Laatste busdag in India, met hindernissen. Al vroeg op pad gegaan, 6.45 uur met de ferry naar Ernakulam. Dan de bus van 7.30 uur naar Coimbatore. Rit bleek 5,5 uur te zijn in plaats van 4,5 uur. Niet zo’n bijzondere route. In Coimbatore goed geluncht in restaurant Malabar.
Daarna een tijdje moeten zoeken naar het goede busstation voor Ooty – er blijkt een heel nieuw te zijn buiten het centrum. Daar aangekomen kon ik achteraan sluiten in een hele lange rij voor de bus naar Ooty. Gelukkig is het wel goed georganiseerd: de rij staat tussen dranghekken en een politieman houdt bij de arriverende bussen de wacht of er niemand voordringt. Bij de vijfde bus, na ruim een uur wachten, kan ik naar binnen. Dan is het nog 3,5 uur slingeren door de bergen naar Ooty. Ik ben om 7 uur in het hotel, het is net een half uurtje donker.
Tot slot nog snel even een kaastosti in de stad gegeten.
Hotel Silver Oak, Ooty
18 januari Uitgeslapen tot 8 uur, daarna 3x het dorp op en neer gelopen en de Botanische tuin bezocht. Prachtig blauwe lucht, heerlijk koel weer in een mooie omgeving.
’s Middags naar het treinstation om de treinkaart te activeren en het nummer van mijn zitplaats te weten te komen. Had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk gelukt. Vernam ook nog even dat de trein een uur eerder vertrekt! Heb voor de zekerheid terug in het hotel maar alle tijden van de treinen waar ik de komende weken op geboekt sta gecheckt. Die scheelden niet meer dan een paar minuten.
’s Avonds lekker shish kebab (kip) gegeten bij de Kebab Corner, met fijne herinneringen aan Uzbekistan.
Hotel Silver Oak, Ooty
19 januari Hele mooie, volle dag vandaag. In de ochtend naar het Doodaburra-uitzichtpunt, heen met taxi en terug lopen (10 km). Lekker vroeg nog, tussen de eucalyptusbomen door die kraken en geuren. Nog een hertje gezien. Vooral op het laatste stuk heb je net het idee dat je in Nepal wandelt.
Daarna cappucino gedronken en geluncht met een broodje.
Om 14 uur met de Nilgiri-spoorlijn (#4): één van de Indiase bergspoorwegen. 3,5 uur genieten van het schouwspel van techniek en landschap.
Daarna per bus door naar Coimbatore, waar ik om kwart over 7 in het hotel aankwam.
Hotel City Towers, Coimbatore
20 januari Dagtrein naar Bangalore (8.00-15.05), en vandaar ’s avonds de nachttrein naar Hospet (21.00-06.50). In de 6 uur tussentijd het centrum van Bangalore ingegaan (bagage achtergelaten op station). Bangalore is zeker de modernste stad van India die ik ken, het is al bijna Kuala Lumpur of Bangkok. Rondgekeken in de Garuda Mall en rond MG Road. Heerlijke salade met knoflookbrood gegeten bij Ruby Tuesday’s. Kostte bijna 12 EUR voor de maaltijd, ik moest zelfs nog wat bijpinnen om de riksja terug naar het station te kunnen betalen. trein
21 januari Rustige nacht in de trein, vooral na mijn sterke zet om mijn benedenbed te ruilen voor een bovenbed nadat ik een muisje had zien rennen. Half uurtje te laat (7.15 uur) aangekomen op het station van Hospet. Meteen naar het hotel, uitpakken, was laten doen, relaxen.
Geluncht in Hospet bij Sri Ganesh, een superdruk tentje, met mijn eerste masala dosa voor 40 cent.
Om half 3 met de bus naar Hampi, half uurtje rijden. Daar prachtig 2km langs de rivier gewandeld naar de Vittala-tempel.
Ook (eenvoudig) gegeten in Hampi en om 7 uur weer “thuis”.
Malligi Hotel, Hospet
22 januari Om kwart voor 8 met de riksja naar Kamalipuram, omdat de lokale buschauffeurs staakten. Vandaar gelopen naar Hampi (#5): ruïnes van een voormalige Zuid-Indiase hoofdstad uit de 15e-17e eeuw. Vier uur lang mooie dingen gezien, toen geluncht in Hampi.
Na de lunch met de ferry naar de overkant van de rivier, daar fiets gehuurd in in 3 kwartier lekker gefietst naar Anegondi.
Om kwart voor 5 terug in het hotel, en daar ’s avonds ook gegeten (erg lekkere kip kebab met muntsaus).
Malligi Hotel, Hospet
23 januari Om 6.30 met auto/chauffeur naar Pattadakal (#6): Hindoe-tempels uit de 8e eeuw. Rustige rit door een ontwakend Indiaas platteland – je ziet mensen lopen om water te halen, of met een gekleurd plastic bekertje in het veld verdwijnen om hun behoefte te doen.
Een goede gids heeft me rondgeleid langs de tempels van het werelderfgoed, zo heb ik wat meer gevoel gekregen voor de details van al die sculpturen.
Geluncht in Badami in een goed hotel, tegelijk met een grote groep (Maleisische?) Chinezen die ik de afgelopen dagen al eerder had gezien.
Om kwart voor 5 terug in het hotel in Hospet.
Malligi Hotel, Hospet
24 januari Trein naar Goa – zou vertrekken om 6.30 maar had 3,5 uur vertraging opgelopen onderweg vanaf Calcutta. Terug naar het hotel en uitgebreid ontbeten en geïnternet. Om 9 uur terug gegaan naar het station, waar de trein om 9.50 uur aankwam.
Rit verder rustig, warm en wat benauwd (mede dankzij mijn verkoudheid). Nog een tijdje in de deuropening gehangen (de treinen rijden hier met de deuren open).
Aankomst op het station van Madgaon, en vandaar een prepaid-taxi genomen die me tegen zevenen bij het hotel in Panaji afzette. Later mijn eerste Goa Curry met garnalen geproefd bij Venite. Wat een toeristen hier weer (Engelsen die Fish & Chips bestellen, Nederlanders patat, en het bier en de wijn komt weer openlijk op tafel).
Panjim Inn, Goa
25 januari In de ochtend door de stad gelopen, grote witte katholieke kerk bezocht. Verder veel vervallen Portugees-koloniale huizen. Niet veel te zien.
Als lunch weer iets van de Goa-menukaart gegeten: chicken xacuti (pittige saus van tomaten, uien en rode pepers). Rest van de middag geluierd.
En ook ’s avonds een typisch gerecht van Goa: Kingfish Balchao, een grote platte vis in een donkerrode tomatensaus met veel rode pepers. Heet dus maar nog wel te doen. Ik zat bij Viva Panajim, een populair tentje met tafeltjes buiten.
Panjim Inn, Goa
26 januari Fijne ochtend op de Ajuna-vlooienmarkt en in het rustige plaatsje. Aldaar ook supergezond geluncht bij de German Bakery.
Om half 2 terug in het hotel. ’s Avonds gegeten bij de “Afhaal-Sikh”: gevulde tomaten, kip kebab en naan.
Panjim Inn, Goa
27 januari Kerken en kloosters van Goa (#7): voormalige hoofdstad van Portugees-India, koloniale overblijfselen. Heen en terug met de bus, kwartiertje, 9 rupees. Lekker dorpje om door rond te wandelen. Ter plekke geluncht (hete Dal Fry en Roti) bij de Tourist Inn, met vanaf het terras op de 1e verdieping een boeiend uitzicht over de belangrijkste kruising van het dorp. Panjim Inn, Goa
28 januari 14.35 vlucht uit Goa naar Mumbai (1 uur), daar om 18.25 uur door naar Aurangabad (3 kwartier vliegen). Opgehaald van het vliegveld; weer een heel andere omgeving hier, onderweg zie je allemaal slagers in open stalletjes vlees uitbenen (in deze streek wonen veel meer moslims). Om 8 uur in het hotel. Daar nog even iets gegeten (malai kofta, niet zo’n bijzondere variant dit keer). Hotel Amarpreet, Aurangabad
29 januari Om kwart over 8 in 3 kwartier met de bus naar de Ellora Grotten (#8): tempels in de rotsen uitgehouwen, uit de 5e tot 10e eeuw. Daar ook geluncht. Met bus terug, om kwart over 2 weer in het hotel.
Om 5 uur met riksja naar andere kant van de stad, daar geïnternet, tourtje voor morgen geboekt en gegeten bij hotel Prashanth (leuk buiten zitten, alleen buitenlandse toeristen hier, eten niet bijzonder).
Hotel Amarpreet, Aurangabad
30 januari Leuk dagtochtje in een zeer internationaal gezelschap van 20 man naar de Ajanta Grotten (#9): grotten met in de rots uitgehouwen beelden. Om 8.30 vertrokken, om 17.30 weer terug in Aurangabad. ’s Avonds Chinees gegeten in het hotel (veel knoflook en gember, maar weer eens wat anders). Hotel Amarpreet, Aurangabad
31 januari ’s Ochtends de websites bijgewerkt in een cafeetje, en voor de lunch een thali gegeten.
Treinrit van bijna 12 uur. Vertrek en aankomst prima op tijd. Boek uitgelezen en beetje geslapen. Aankomst in Bhopal om 1 uur ’s nachts, alwaar een mannetje van het hotel me op stond te wachten. Binnen 10 minuten veilig afgeleverd in het chique hotel met oprijlaan, en daar meteen het bed weer ingedoken.
Hotel Jehan Numa Palace, Bhopal.
1 februari Rustdagje in het luxe hotel. Griekse salade als lunch.
’s Middags naar het Museum van de Mensheid gewandeld, echt de moeite waard en heel groot. Maar de helft gezien, maar ik moest ook nog naar de stad om nieuwe boeken te kopen.
’s Avonds een van de beste maaltijden tot nu toe: Mughal Malai Tikka in het Barbecue-restaurant van het hotel.
Hotel Jehan Numa Palace, Bhopal
2 februari Voor 7.30 uur een auto met chauffeur gehuurd voor een tocht langs de 2 werelderfgoederen hier in de buurt: Boeddhistische monumenten van Sanchi (#10): waaronder de grote stupa uit de 3e eeuw voor Christus. Sanchi is een belangrijke boeddhistische pelgrimsplaats. En de Rotstekeningen van Bhimbetka (#11): grotten met de oudste petroglyphen ter wereld, 30.000 jaar oud.
Om 14 uur terug in het hotel, daar geluncht met een echt bruin stokbroodje en verder gelezen aan het zwembad. Bij de bakker in het hotel lekkere broodjes gehaald voor de treinreis van morgen.
’s Avonds weer gegeten bij het barbecue-restaurant van het hotel.
Hotel Jehan Numa Palace, Bhopal
3 februari Wil ik om 7.30 uit het luxe hotel vertrekken, zegt de portier “waar is je auto?”. Ik zeg dat ik wel een riksja neem van de straat. “Dat hoeft niet hoor” en hij drukt op een bel voor een soort intercom, en over het terrein schalt een oproep. En jawel hoor, daar komt een riksja de oprijlaan opgetuft.
In de trein naar Delhi (vertrek 8.20 uur) ’s ochtends de verhaaltjes over de werelderfgoederen van gisteren geschreven. ’s Middags een beetje gelezen maar ik werd misselijk van het geschommel. De trein kwam ook nog eens een uur te laat aan. Met de pre-paid riksja vervoerd naar Haus Khaz, waar ik zelf in de buurt nog even heb lopen zoeken naar mijn Bed & Breakfast.
Eten besteld bij de bezorg-Indiër, was prima.
Urban Ashram, Delhi
4 februari Vermoeiende maar bevredigende dag door half Delhi met de Hop on Hop off-bus. Twee nieuwe werelderfgoederen bezocht: Qutb Minar (#12): Moskee met 73m hoge minaret, plus een ijzeren pilaar uit de 4e eeuw die nooit roest. En het Rode Fort (#13): 17e eeuws Moghul-paleiscomplex. Verder nog naar de Jantar Mantar geweest, oude astronomische bouwwerken. Urban Ashram, Delhi
5 februari Rustige dag. Om half 12 naar de Select City Walk Mall gegaan, een glanzend modern winkelcentrum met meer personeel dan publiek. Daar geluncht bij de PizzaHut: penne arrabiata. Vandaar door naar de Tombe van Humayun (#14): grafmonument ter ere van de Moghul-heerser Humayun uit 1570. Even rondgekeken, en om 3 uur was ik weer “thuis”. Me lekker met de riksja van plaats tot plaats laten vervoeren, dat is wel het snelst. Urban Ashram, Delhi
6 februari Vlucht 9W262 met Jet Airways vanuit Delhi naar Kathmandu. Vertrek 12.55, aankomst 14.40 uur. Hotel Marshyangdi, Kathmandu
NEPAL
7 – 14 februari Everest Panorama Trek. De trek leidt door Sagarmatha Nationaal Park (#15).

07 februari: Kathmandu naar Lukla vlucht en trek naar Phakding (2610m) – Vlucht naar Lukla 30 minuten en lopen 02:30 uur
Vliegen naar Lukla. Vandaar daalt het pad geleidelijk. We passeren het grote dorp Chaunrikharaka (2680m) en kleine dorpjes, velden en bossen via een breed goed geconstrueerd pad. Na Kusum Drargka, een grote beek, doorkruist het pad de Dudh Kosi rivier bij Phakding. Overnachting in het Green Village Guesthouse.

08 februari: Phakding-Namche Bazaar (3440m) – wandelen 05:30 uur.
Van Phakding volgt de route de westelijke oever van de Dudh Kosi. We lopen door bossen van blauwe dennen tot in het dorp Benkar (2700m). Vanaf hier loopt het pad over de oostelijke oever van de Kosi Dudh, en klimt het voorzichtig naar het dorp Chumoa. Tussen hier en het volgende dorp Monjo (2800m) daalt het pad sterk om de Monjo Khola over te steken. Van Monjo kruist het parcours een kleine groep rotsen en daalt vervolgens opnieuw abrupt om de Dudh Kosi over te steken bij Jorsale (2804m). Vanaf Jorsale golft het pad tot de samenvloeiing met de Bhote Kosi is bereikt. Vanaf hier begint de Khumbu-regio. Boven de brug zigzagt het pad 300m steil omhoog tussen twee rivieren door een dun bos. Vanaf de top kan Mt. Everest worden gezien die zich verheft boven de Nuptse-Lhotse muur. De volgende sectie van het parcours klimt minder steil, dwars boven de Bhote Kosi tot Namche Bazaar is bereikt. Namche Bazaar is een marktstad, waar elke zaterdagmorgen handelaren vanuit lagere gebieden spullen komen verkopen aan Sherpa’s. Het merendeel van de handel is halverwege de dag gedaan, en de handelaren keren terug naar hun dorpen. Overnachting in Hotel Everest.

09 februari: acclimatisatiedag in Namche Bazaar
Namche Bazaar is bekend als de ‘Toegang tot de Everest’. We zullen hier vandaag doorbrengen om te acclimatiseren en ons aan te passen aan de dunnere lucht. Een korte tocht maken we naar het museum over de traditionele gebruiken van de Sherpa’s, alsmede over de Flora & Fauna van deze streek. Wat nog belangrijker is, vanaf hier krijg je het beste zicht op de Everest en de omliggende bergen. En we wandelen naar de Syanbuche luchthaven. Overnachting in Hotel Everest.

10 februari: Namche Bazaar naar Thyangboche (3857m/12, 670 voet) – Wandelen 6 uur.
Een aangename wandeling naar de rivier bij Phunki Thanhka om te lunchen naast door water aangedreven gebedsmolens. Een steile, maar korte klim brengt ons naar het Tengboche klooster door de bossen van blauwe dennen, sparren en zwarte jeneverbes. Overnachting in het Tengboche Guesthouse.

11 februari: Trek naar Namche Bazaar (3440m/11286ft). – Wandelen 5 uur.
We vervolgen onze afdaling naar Namche Bazaar. Overnachting in Hotel Everest.

12 februari: Namche Bazaar naar Phakding (2610m). – Lopen 5 uur.
Op het eerste uur na (steil naar beneden over een zandpad met losse stenen) een eenvoudige wandeling. Geluncht in Monjo. Om 2 uur aangekomen in Phakding. Overnachting net als op de heenreis in het Green Village Guesthouse.

13 februari: Phakding naar Lukla (2840m) – wandelen 2:30 uur
Op de laatste dag van de trekking terug naar Lukla. Veelal dalen, alleen het laatste uur is geleidelijk aan klimmen. Makkelijk dagje, om half 11 zijn we al in Lukla. Overnachting in het North Face Resort.

14 februari: Lukla naar Kathmandu
Terug met de heli naar Kathmandu. ’s Avonds lekker (veel) Indiaas gegeten bij Third Eye.
Unique Path Trekking, Nepal
15 februari Omdat ik op mijn hotelkamer niet gezellig kan zitten en de internet- en stroomvoorziening instabiel is, zwerf ik wat rond door Kathmandu om mijn websites bij te werken. Het best zit ik in een fauteuil bij Himalayan Java, onder het genot van 2 cappucino en een appelgebak.
Gezond geluncht met müsli, yoghurt en fruit. Tweedehands reisgids over Vietnam gekocht, en verder geïnternet.
Diner bij Everest Steak House: grote fles bier en halve koe voor 10 EUR.
Hotel Marshyangdi, Kathmandu
16 februari Het giet de hele dag in Kathmandu. Lekker lang ontbeten en gezeten in het Himalayan Java café. Veel geïnternet, nog een leesboek gekocht voor in het vliegtuig morgen en de schone was opgehaald. Lunch van pasta bij het Northfield Café (ze hadden de open haard aan). Hotel Marshyangdi, Kathmandu
DOORREIS INDIA & THAILAND
17 februari 9W263 (Jet Airways) Kathmandu – Delhi. 5 uur vertraging door dikke mist in Delhi. Het vliegtuig moest eerst daar vandaan komen. Van mijn laatste Nepalese geld een Economist gekocht en lekker zitten lezen. Aankomst in Delhi pas om 17 uur. Snel met de prepaid taxi naar het limoenfrisse hotel! Daar ook gegeten (palak paneer), gedoucht, geïnternet en TV gekeken. Lemon Tree Hotel Udyog Vihar, Gurgaon
18 februari CX708 (Cathay Pacific) Delhi – Bangkok 4:00 – 9:30 – Totale reistijd: 4Hrs 00Min. Al om 10 over 1 moeten opstaan dus ook wat versuft aangekomen in het hete Bangkok. Op vliegveld pinpas kwijtgeraakt! Later bedacht ik dat de enige plek waar hij zou kunnen zijn de geldautomaat was: dus daar aan het eind van de middag nog een keer heen (naar de bank ernaast), en gelukkig hadden ze hem. Verder nog een Lonely Planet Vietnam gekocht, en een sweater voor eventuele koude avonden. Geluncht met Japanse noedelsoep, diner met beef sizzler bij Outback Steakhouse. Astera Sathorn, Bangkok
VIETNAM
19 februari FD3700 (Air Asia) Bangkok – Hanoi 6:50 – 8:40. Vroege aankomst dus in Hanoi. Op het vliegveld miljonair geworden: 2,5 miljoen dong gepind (100 EUR) – maar een paar briefjes desondanks, er zijn biljetten van 500.000 dong. ’s Ochtends al een eerste ronde door de stad gelopen, rond het meer. Geluncht met een baguette bij het Highland Café, met mooi overzicht over het drukke centrum.
Rest van de middag Vietnam-reis verder concreet gemaakt, van alles geboekt voor de komende week. ’s Avonds gegeten bij Hanoi Garden (menu met viskroketten en garnalen gekookt in een ananas), wel heel erg Chinees, niet bijzonder. Erg druk en gezellig op straat hier in het oude centrum in de avond.
Elegance Emerald Hotel, Hanoi
20 februari Volle dag, vanaf 8 uur lopend door Hanoi: Ho Chi Minh Mausoleum & Museum, Thang Long Citadel (werelderfgoed #16) en de tegenvallende Literatuurtempel. Lunch bij Koto, gegrilde kipspiesjes. Tegen 3-en terug in het hotel.
Goedkoop avondeten vandaag: 2 knapperige baguettes (0,40 EUR) met honing (potje 1 EUR), en gratis fruit van het hotel na.
Elegance Emerald Hotel, Hanoi
21 februari Lange dagtocht naar Ha Long Bay (#17), 8.15 – 20.30 uur. 4 uur heenrijden, 5 uur op de boot, en dan weer 3,5 uur terug. Lekker gegeten op de boot, allerlei soorten vis (mosselen, gegrilde vis en mijn favoriete inktvis). In de baai nog een half uur in een kayak gezeten, voor het eerst. Elegance Emerald Hotel, Hanoi
22 februari Wandeltour door het oude centrum van Hanoi, langs twee kleurrijke kleine tempels, een leuke markt en vele, vele straatjes gespecialiseerd in van alles en nog wat, van ladders tot handdoeken. Geluncht bij Pho 24 met de Vietnamese noedelsoep Pho (met kip). Laatste stukje van de wandeltour afgemaakt en de dag afgesloten met een sorbet bij Fanny. Verhuisd van hotel (omdat ik wat langer blijf dan gepland), naar een ander hotel van dezelfde groep, om de hoek. Ze hadden mijn spullen al overgebracht, en brengen ook de was nog na.
’s Avonds gegeten bij Newday, een populair restaurant op Tripadvisor. Heel druk inderdaad, je moet je tafel delen. Eten was ook prima, maar weer erg (Zuid-)Chinees. Ik had inktvis in pittige saus + gegrilde aubergines.
Elegance Diamond Hotel, Hanoi
23 februari Druilerige dag vandaag. Om 9 uur met de stadsbus (12 cent) naar het hoog aangeschreven Etnologisch Museum in een buitenwijk. Viel nogal tegen. Wel mooie waterpoppen gezien, een opmaat voor de waterpoppenvoorstelling om 14.15 deze middag. Lunch met een baguette bij Highland Coffee.
Grappige voorstelling van 45 minuten van een soort poppenkast in een bak met water. Begeleid door live-muziek, en met 11 verschillende scenes en sets poppen. Populair uitje hier in Hanoi, zo’n 200 man in de zaal en de voorstelling is een paar keer per dag.
Goed Vietnamees gegeten bij Quan An Ngon: een centraal plein met ruimte voor zo’n 200 eters, met daarom heen stalletjes waar ze gerechten uit het hele land klaar maken. Ik had papayasalade met gedroogd rundvlees, een spies van gegrilde inktvis, rijstpapierloempiaatjes gevuld met varkensgehakt en garnalen, een rijstpuddinkje en een Hanoi bier (samen 5 EUR).
Elegance Diamond Hotel, Hanoi
24 februari Historisch museum en Kunstmuseum bezocht. Het eerste had een mooie tentoonstelling van Vietnamese keizerlijke schatten, o.a. een met goud behangen hoofddeksel van de keizer. Het tweede hangt vol met Vietnamese kunst uit het socialistische spectrum. Lunch bij het Tamarind café (salade met een paar kleine vegetarische loempia’s).
’s Middags zitten lezen op mijn balkon, en deel van mijn route door Vietnam & Laos aangepast (om 2 lange busritten te vermijden).
Elegance Emerald Hotel, Hanoi
25 februari Na een kleine 2 maanden begint er van alles kapot te gaan: tandjes van de rits van mijn rugzak en de toetsen van mijn touchscreen telefoon. Het roze shirt kan ook wel weg want daar zitten niet uitwasbare vlekken op. Dat wordt shoppen in de eerst komende moderne stad (Singapore?).
In de middag vlucht VN245 (Vietnam Airlines) 14.25-15.35 van Hanoi naar Hue. Lekker business class… Al om 4 uur in het hotel, en toen nog naar de Dieu De Pagode gewandeld en naar de supermarkt. Goed en spotgoedkoop gegeten bij Ngoc Anh.
Vina Hotel, Hué
26 februari Al om 7.15 uur op pad, heerlijk weer vandaag. Bezocht: Hué (#18): oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam, vergelijkbaar met de Verboden Stad in Peking.
Lunch voor minder dan 1,50, inclusief heerlijk vers manago/papayasap.
Vina Hotel, Hué
27 februari Om half 9 op de fiets om wat bezienswaardigheden in de omgeving van Hué te bekijken. Om 1 uur terug in de stad, en geluncht met een menu van Hué-se specialiteiten bij Club Garden. Daarna mijn boek uitgelezen in het hotel.
Om half 5 nog een keer op de fiets, naar de Thien Mu-pagode aan de andere kant van Hué. Bier & patat als “diner” bij Hot Tuna gegeten.
Vina Hotel, Hué
28 februari Mooie lange dag vandaag, 10.5 uur onderweg geweest. Met auto&chauffeur; naar de Phong Nha grotten (#19): druipsteengrotten met ondergrondse rivier. Om 6 uur terug in Hué, gegeten bij het Friendly Restaurant (o.a. zelf te vouwen loempia’s). Daarna Lonely Planet Laos gekocht bij “mijn” boekstalletje – 1,90 EUR. Kreeg de helft korting omdat ik ook 2 boeken kwam inleveren die ik uit had. Nog een naar chocolademelk smakende cappucino op de terugweg naar het hotel genomen, en daarna was het weer tijd voor de foto’s en vast wat inpakken voor morgen. Vina Hotel, Hué
1 maart Om 7.30 met de bus van Hue naar Hoi An. Aankomst om half 12. Kustweg inclusief 6 kilometer lange Hai Van-tunnel. Twee stops: bij een supermodern wegrestaurant (inclusief glimmend schone westerse toiletten mèt WC-papier) en bij een dorpje + pagode waar ze allemaal (lelijk) marmer verkopen. Maar een stuk of 15 mensen in de bus, en dat voor een paar dollar per persoon.
Lunch in Hoi An met stokbrood & cappucino bij het Hai Café. Daarna boek gekocht en op het terrasje bij mijn kamer zitten lezen. ’s Avonds misschien wel het best gegeten van mijn trip door Vietnam bij het Dao Tien restaurant (eindelijk heet, zowel qua temperatuur als smaak – ik had Hoianse loempiaatjes en gekruide vis gebakken in bananenbladeren)
Ha An Hotel, Hoi An
2 maart Om half 8 achterop de motor naar My Son (#20): ruïnes van een hindoeïstisch tempelcomplex uit de 4e – 12e eeuw. Om half 12 terug in Hoi An, en meteen gaan lunchen bij het Cargo Café (cappucino + baguette met tonijnsalade, erg goed).
’s Middags gelezen en geluierd. ’s Avonds weer prima en pittig gegeten, dit keer bij Miss Ly. O.a. White Rose, een Hoianse specialiteit van garnalen in een rijstpapier flapje.
Ha An Hotel, Hoi An
3 maart Het heeft hard geregend vannacht. ’s Ochtends is het wel weer droog, maar heel drukkend warm. Langzaam door Hoi An (#21) geslenterd: kustplaatsje met veel internationale handelscontacten in de 15e-19e eeuw. Paar huizen van binnen bekeken.
Lunch weer bij Cargo Café met een broodje.
Ha An Hotel, Hoi An
4 maart Stortbui in de ochtend. Van 8 – 13 uur: kookcursus inclusief bezoek aan markt, boottocht en lunch. ’s Avonds gegeten bij Dao Tien. Weer zeer pittig! Ha An Hotel, Hoi An
LAOS
5 maart Twee vluchten in de ochtend, en je zit in hartje Zuid-Laos: Vlucht DaNang – HCMC: 8.00 – 9.10. Om 11.45: Vlucht HCMC – Pakse (Laos). Laatste vlucht maar met een man of 20, visum bij aankomst gekocht op het ook al piepkleine vliegveldje 3 kilometer buiten de stad.
Met een taxi naar het hotel, en in de buurt mijn eerste kip gepind: 2x 1 miljoen (90 EUR). Late lunch met een prima cappucino & broodje bij een café.
’s Avonds erg spicy (Thaise) salade met gegrild rundvlees gegeten bij Champady. 3,5 EUR inclusief rijst, cola en water.
Pakse Hotel, Pakse
6 maart Hele expeditie van en naar Vat Phou (#22): Khmer-ruïnes in het zuiden van Laos. Van kwart voor 7 tot half 4 op pad geweest. Geluncht met heerlijke kokoscurrykippengroentensoep in Champasak. ’s Avonds gegeten (Tom Sam) in het Panorama-restaurant van het hotel, beetje flauw. Pakse Hotel, Pakse
7 maart Naar lodge in de natuur, 2 uur ten zuiden van Pakse. Geluncht op hun mooie terras aan een vijver, daarna gelezen op mijn eigen veranda. Aan het eind van de middag nog het nabijgelegen dorpje Kiet Ngong doorgewandeld. ’s Avonds weer eten in de lodge: laap met rundvlees en kleefrijst. Kingfisher Ecolodge, Kiet Ngong
8 maart Van half 9 tot half 4 op olifantensafari door de jungle vanuit lodge. Picknick lunch onderweg. Kingfisher Ecolodge, Kiet Ngong
9 maart Om half 9 met de publieke songthaew terug naar Pakse. 26 man in het bakkie! Bij het instappen ga ik per ongeluk nog even op een levend varken staan (ik dacht dat het een rieten mat was…). Toch nog behoorlijk snel in Paksé gearriveerd, na een uur of twee. Daar in cafe Sinouk geïnternet en cappucino gedronken.
Economische lunch (1,80 EUR) voor Laotiaanse noedelsoep met kip en een blikje 7-Up. Daarna naar het vliegveld gelopen – 3 km. Vlucht vertrok om 16.25 uur naar Vientiane, met een Xian MA 60 (een Chinese turboprop) met ruimte voor een man of 70. Er waren maar zo’n 20 passagiers, plus nog iemand op een brancard die per ambulance werd gebracht.
In Vientiane gegeten bij het Spirit House naast mijn hotel, een goede westerse salade.
Hotel Beau Rivage Mekong, Vientiane
10 maart In de ochtend 2 tempels bezocht in het centrum: Wat Si Saket met 10.136 kleine en middelgrote Buddha’s, en de levendige Wat Si Muang. Geluncht met een zelfgesmeerd broodje + yoghurt op mijn kamer. Verder geklust aan de engelstalige website die was ingestort.
Gegeten bij Khao Lao: lekkere viskoekjes vooraf (erg Thais), daarna een wat minder aubergine-gerecht. De kleefrijst is hier paars. Op de terugweg nog een ijscoupe genomen.
Hotel Beau Rivage Mekong, Vientiane
11 maart Eerst op verkenningstocht naar het noordelijke busstation: al moeite het te vinden, blijkt het verplaatst te zijn naar een paar km buiten de stad. Met de tuktuk verder gegaan, buskaartje kan pas morgen gekocht worden. Maar ik weet nu in ieder geval zeker dat ik op tijd weg moet gaan van het hotel & met een taxi.
Verder gesjouwd door Vientiane, het Nationaal Museum bezocht, de Arc de Triomphe en het mogelijk werelderfgoed de boeddhistische stupa That Luang. Geluncht met cappucino & baguette bij de Scandinavian Bakery.
’s Avonds lekkere gegrilde vis gegeten op een terrasje aan de in aanbouw zijnde boulevard.
Hotel Beau Rivage Mekong, Vientiane
12 maart Met bus naar Phonsavan. Vertrek 6.30 uur, aankomst 19.15 uur! Erg lang over gedaan, ging erg sloom ’s ochtends. En ’s middags toen we net lekker op stoom waren kreeg de bus een klapband. Verder wel goed gezeten, 2 plaatsen voor mezelf en veel beenruimte. Mooi landschap ook, groen, bergen.
In Phonsavan bij een cafeetje gegrild rundvlees met patat en salade gegeten. Jack en spijkerbroek aan, want het is koud hier.
Anoulack Khen Lao Hotel, Phonsavan
13 maart Vroeg in de ochtend al een rondje over de lokale markt gemaakt – ze verkopen hier levende ratten in kooitjes! Daarna met 3 andere toeristen een leuke tour gemaakt van 9-15 uur naar de 3 belangrijkste delen van de Vlakte der Kruiken.
’s Avonds gegeten bij een superpopulair en spotgoedkoop Vietnamees restaurant, toevallig met mijn 3 reisgenoten van de tour. Eten was niet al te bijzonder, de populariteit zal wel door de prijzen komen: 1,80 voor een hoofdgerecht met vlees.
Anoulack Khen Lao Hotel, Phonsavan
14 maart Succesvol ritje met openbaar vervoer naar Muang Khoun. Heen met de minibus, terug in de achterbak van een truck! Weer eens wat anders, ik zat half op een bierkratje met lege flessen en half op een zak met stoffen of bladeren. Om 11 uur al weer terug in Phonsavan. Gepind, geluncht bij Craters (kipsaté). Rest van de middag op de kamer gelezen en wat praktische dingen gedaan. Goed gegeten bij Sanga (Chinees-achtig). Daarna naar de film bij de MAG: Bomb Harvest, over het ontdoen van Laos van de vele vliegtuigbommen. Anoulack Khen Lao Hotel, Phonsavan
15 maart Om half 9 met de minibus naar Luang Prabang. Klein busje met maar 2 andere toeristes erin. Onderweg pikten we nog 2 Laotianen op. Ging supersnel allemaal, tot aan 18 kilometer voor Luang Prabang. Daar was een vrachtwagen vast komen te zitten in de modder, en auto’s konden er niet meer langs. Ik ben er langsgelopen met mijn rugzak op, en heb even verderop een scooter aangehouden. Dat mannetje bracht me netjes tot bij het hotel, en hij wou geen geld aannemen.
’s Avonds duur maar goed gegeten bij Blue Lagoon in het centrum.
Satri House, Luang Prabang
16 maart Luang Prabang (#23): stad met honderden tempels waarin traditionele Laotiaanse architectuur vermengd is met Frans-koloniale. Hele sfeervolle stad in het noorden van Laos. Het regent weer vandaag, niet zo hard. De stad wat verkend in de ochtend, gepind, boek gekocht. En naar het eerste tempelcomplex gegaan: Wat Xieng Thong. Heel mooi met veel mozaïeken. Voor lunch een baguette met La Vache Qui Rit bij een straatstalletje. Daarna terug naar mijn dure hotel om te relaxen. ’s Avonds vis gegeten bij een restaurantje aan de rivier. Het giet weer! Satri House, Luang Prabang
17 maart Nog steeds regen, de laatste dag naar het schijnt. In de ochtend vast het een en ander geboekt voor Australië (auto, vlucht). Het blijft de hele dag gieten – er maar 2x uit geweest, 1x voor lunch (een organische salade bij Saffron Café) en 1x voor het avondeten (bagel met zalm en cream cheese bij het Joma Café). Na zessen lijkt het eindelijk droog te gaan worden! Satri House, Luang Prabang
18 maart Bewolkt maar droog. Niet veel spannends gedaan, gelezen, geïnternet. Wel 2x lekker gegeten, 1x Laotiaans en 1x Europees. Lotus Villa, Luang Prabang
19 maart Vanaf 8 uur alle tempels afgesjouwd in de stad. Heerlijk weer vandaag. Geluncht met een baguette met feta/olijven/bacon bij Le Patio café. Nieuw boek en tourtje voor morgen gekocht. Goed gegeten bij Tamnak Lao (o.a. vis gestoomd in bananenbladeren). Lotus Villa, Luang Prabang
20 maart Lekkere dag op het water, de Nam Ou-rivier. Kayak-tour van een hele dag in een groepje van 5. Met spierpijn in de bovenarmen en verbrande voeten weer terug in het hotel. ’s Avonds nog goed gegeten bij Roots&Leaves;, o.a. gegrild buffelvlees. Lotus Villa, Luang Prabang
21 maart Rustig aan gedaan vandaag. Nog een keer naar de mooiste tempel hier, Wat Xien Thong, om foto’s te maken. Ook helemaal naar Wat That Luang gelopen, ook mooi. Daarna over de bamboebrug, bewaakt door bier drinkende oudere mannen, naar een restaurant aan de overkant van de rivier. ’s Avonds weer een boek geruild (2 oude boeken voor 1 nieuwe), en lekker gegeten bij Coconut Garden. Lotus Villa, Luang Prabang
22 maart Tripje van 11.30 tot 16.30 uur naar de Kuang Si-watervallen, 30 kilometer ten zuiden van Luang Prabang. Lekker in het water gedobberd, en de berenopvang bezocht. Lotus Villa, Luang Prabang
23 maart Eerste dag van de cruise over de Mekong vanaf Luang Prabang, 2 dagen met bezoek aan o.a. de Grot van de 1000 Buddha’s in Pak Ou en een dorpje. Om half 6 aangekomen in Pakbeng. Daar ’s avonds diner in de luxe lodge. Luang Say Lodge, Pakbeng
24 maart Tweede dag van de Mekong-cruise. Ontbijt om 6.20, vertrek om 7 uur. Het eerste uur is mistig, daarna wordt het weer mooi. Alleen een stop in een arm Hmong-dorp vandaag, met rieten huizen. Om kwart over 4 in Huang Say, vandaar overgestoken naar de Thaise grens (Chiang Kong) waar de taximevrouw al stond te wachten. Tegen half 7 aangekomen op het vliegveld van Chiang Rai. Daar de honger gestild met 2 hotdogs. Daarna de avondvlucht (20.20 uur) naar Bangkok. Orchid Resort, Bangkok
SINGAPORE
25 maart Diep geslapen vannacht. Wel een vondst dit hotel in de buurt van het vliegveld van Bangkok: voor slechts 21 EUR een schoon bed plus badkamer, gratis transfers van en naar het vliegveld, gratis ontbijt en gratis internet.
Op dat vliegveld vast wat eerste inkopen gedaan: een nieuwe haarborstel en de Lonely Planet Australië. Vlucht CX713 (Cathay Pacific) Bangkok – Singapore 12:45 – 16:10. Zo volle vlucht dat ik een upgrade kreeg naar Business Class. Lekker, hoewel het maar 2 uurtjes vliegen is.
In Singapore is het een uur later dan in Thailand/Laos. Het ziet er groen uit, zo op het eerste gezicht, veel keurige grasveldjes. Met de MRT (bovengrondse metro) naar mijn hotel gegaan, daar aangekomen om half 6.
Ibis Singapore on Bencoolen, Singapore
26 maart Nieuwe outfit bij elkaar geshopt – nog nooit zoveel winkels bij elkaar gezien. Japans geluncht, bij een restaurantje waar je via de IPad bestelt & je eten op een lopende band in een treintje naar je toe komt, en precies stopt bij jouw tafeltje. En nog lekker ook!
De rest van de middag Australië een beetje voorbereid. ’s Avonds een broodje gehaald bij Subways.
Ibis Singapore on Bencoolen, Singapore
27 maart In de ochtend naar het Museum van de Aziatische Beschavingen. Daar in de buurt ook de weinige restanten van het koloniale Singapore bekeken. Geluncht bij een Maleisisch restaurantje, met niet zo heel scherpe Assam Laksa. Nog een boek gekocht, en terug naar het hotel om mijn was te doen in de wasserette aldaar. Ibis Singapore on Bencoolen, Singapore
28 maart Nieuwe telefoon gekocht en nog een nieuw boek en een nieuw shirt. Gelezen op mijn hotelkamer. ’s Avonds Thais gegeten in de buurt. Ibis Singapore on Bencoolen, Singapore
29 maart Naar de prachtige Botanische & Orchideeën tuinen geweest. Daarna naar het Nationaal Museum van Singapore – niet veel aan, over de geschiedenis van Singapore is weinig te vertellen. Geluncht met een broodje, daarna in het hotel verder aan de voorbereidingen voor Australië. Helaas moet ik het Purnululu Park in het noordwesten schrappen – het is gesloten vanwege overstromingen. Ibis Singapore on Bencoolen, Singapore
30 maart In de ochtend nog even langs de Nokia-winkel voor een ander snoertje, zodat ik ook in Australië en Peru mij telefoon kan opladen. Daarna zwemmen in het grote zwembadcomplex Jurong East. En aan het eind van de middag naar de 10-minuten kapper (voor 10 Singapore dollar, 5,5 EUR).
Om 22 uur vlucht QF272 (Jetstar Airways) Singapore – Darwin. 3 stoelen helemaal voor mij alleen! 3 van de 4 uur geslapen.
AUSTRALIË
31 maart Al om half 5 in de ochtend aangekomen in Darwin. Ook snel door de douane, en ik had mijn auto al om 5 uur. Nog wat tijd gerekt met cappucino drinken & instructieboekje doorlezen, maar om kwart voor 6 toch maar richting Kakadu gereden (ondanks dat het nog donker was). Onderweg nog ontbeten bij een hotel, en daarna het Kakadu Nationaal Park (#24) in. Veel grote vogels gezien langs de kant van de weg.
Eerst naar het bezoekerscentrum, en daarna naar Nourlangie voor Aboriginal rotskunst en een korte wandeling.
Rond lunchtijd aangekomen in Jabiru, mijn overnachtingsplek. Daar naar de supermarkt gegaan, en verder wat gerust in mijn Bush Bungalow. Het regende hard in de middag en avond. ’s Avonds duur (35 EUR) en gelukkig ook vrij goed gegeten bij de Crocodile Lodge. Om 8 uur naar bed!
Lake View Lodge, Jabiru
1 april Regenachtig vandaag, meer dan gisteren. ’s Ochtends naar het zuidelijk deel van Kakadu gereden. Savanne-achtig. Niet veel kunnen doen vanwege het weer, alleen wat uitzichtpunten. Wel een mooie verrassing op de terugweg: 2 grote Jabiru op hun gemakje lopend langs de weg, èn achter hun een overstekend wild zwijntje. Twintig minuten stil gestaan langs de kant van de weg om dit alles te fotograferen: geen enkele andere auto gepasseerd.
Veel te grote lunch van beefburger met patat bij de lodge in Cooinda. Geen wonder dat al die Australiërs zo dik zijn. Om 2 uur terug in mijn hut in Jabiru.
Lake View Lodge, Jabiru
2 april Vroeg op (5.20 uur), voor de Yellow Water Cruise om 6.45 uur vanuit Cooinda
Na het inbegrepen ontbijt om 9.15 doorgereden naar het zuiden, naar Katherine.
Aankomst 12 uur. Naar supermarkt geweest en verder de internet-achterstanden weggewerkt. Hele dag mooi weer geweest, tot aan 17 uur toen het weer begon te gieten.
All Seasons Hotel, Katherine
3 april Watervallen in het Nitmiluk National Park bezocht, plus korte wandeling daar. Zweten, want het wordt al snel heet hier. Daarna naar het schattige primitieve Katherine Museum. Voor het avondeten bij de McDonalds beland… All Seasons Hotel, Katherine
4 april Rit van het noorden van Australië naar het midden, in stukjes geknipt. Etappe 1, 660 km: vertrek om 7.15 uur uit Katherine, aankomst in Tennant Creek om 13.45. 2x gestopt om de tank bij te vullen, en 1x om mijn lunch van salade & yoghurt op te eten. In Tennant Creek meteen vanuit het motel door naar Battery Hill even buiten de stad, voor een bezoek aan het mijnmuseum inclusief ondergrondse tour. ’s Avonds van het buffet gegeten in het hotel. Eldorado Motor Inn, Tennant Creek
5 april Etappe 2 – 500 km, Tennant Creek – Alice Springs. Vertrek om 8 uur, na nog even buitengesloten te zijn van mijn kamer na het ontbijt (gelukkig hadden ze een handige klusjesman op het terrein die de hor voor het raam heeft weggehaald, zodat ik via het raam naar binnenkon). Na een uurtje de mooie Devil’s Marbles bezocht. Daarna, met 1 tankstop, doorgereden naar Alice Springs, waar ik om 13.15 aankwam.
’s Middags de was in de wasserette gedaan.
’s Avonds voor Australische begrippen goed en gezellig pasta gegeten bij Casa Nostra.
Best Western Elkira Resort Motel, Alice Springs
6 april Al om kwart voor 8 present in het Desert Park even buiten Alice Springs. Hier kun je alle dieren en planten van de regio zien, met een naambordje erbij. Mooi gelegen terrein. Nog een show van roofvogels bijgewoond. Me er in totaal 3 uur vermaakt. Daarna naar het niet zo boeiende Centraal Australië Museum.
Terug in het centrum van Alice Springs voor een goede salade bij Oscar’s. En wat winkels gekeken & naar de supermarkt geweest.
Best Western Elkira Resort Motel, Alice Springs
7 april Nu zelfs om kwart voor 7 op pad, voor de tocht naar West MacDonnell National Park (130km). Wandeling door de Ormiston kloof gedaan van een kleine 2 uur. Niet de hele rondwandeling, want er staat nog zoveel water dat je het laatste stuk zou moeten zwemmen door koud water! Terug richting Alice Springs in het park ook nog Simpsons Gap bekeken, een smalle doorgang in de enorme rotswand. Hier zitten bijzondere rotswallibies, maar ik heb ze niet gezien (zeker te warm vandaag).
Aan het begin van de middag terug in het hotel, om nog wat te lezen, wassen en internetten. Gegeten bij de plaatselijke Thai.
Best Western Elkira Resort Motel, Alice Springs
8 april Aankomst vanuit het noorden ca. 13 uur. Geluncht met een salade bij het Gecko Café in Yulara. Daarna door naar Uluru (Ayers Rock) (#25): hét icoon van Australië, reusachtige rode rots met religieuze betekenis voor de aboriginals. Rondgewandeld en gewacht op de zonsondergang. In het hotel gegeten van het Australisch buffet, o.a. gerookte kangoeroe en gegrilde barramundi (vis). Outback Pioneer Lodge, Yulara
9 april ’s Ochtends vroeg naar de rotsen van Kata Tjuta: uitzichtpunt & wandeling van 2,5 uur door de Valley of the Winds. Daarna nog even cappucino met een brownie bij de bakker in Yulara, en dan weer 4 uur de auto in.
Om kwart over 3 terug in Alice Springs. ’s Avonds weer goed Thais gegeten bij Nong’s restaurant.
Crown Plaza, Alice Springs
10 april Gestart met een lekker uitgebreid ontbijt via de roomservice. Daarna auto inleveren op het kleine, moderne vliegveldje van Alice Springs, Om 10.20 uur vlucht naar Melbourne met Tiger Airways, aankomst 13.25 uur. Het is er een half uur later, en het lijkt wel een ander land. Grote stad, Engels, bewolkt.`
’s Avonds overheerlijke spaghetti scoglio (spaghetti met een bak vol schelpen, krab, garnalen, mosselen, inktvis) gegeten in de Italiaanse straat.
Travel Inn, Melbourne
11 april Ontbijt op een terrasje met heerlijke cappucino. Daarna door het centrum van Melbourne gewandeld, fleece-trui en boek gekocht. Immigratiemuseum bekeken, en naar het Royal Exhibition Building (#26) geweest. Lunch: Japanse noedelsoep.
’s Middags wat reisadministratie gedaan. Pizza gegeten als diner.
Travel Inn, Melbourne
12 april Volle maar leuke dag. Nieuwe huurauto opgehaald op vliegveld van Melbourne. Daarna 5 uur rijden langs schapen en borden “pas op voor overstekende koala’s” naar Naracoorte (#27): grotten waarin fossielen van grote dieren zijn bewaard gebleven. Ondergrondse tour gedaan van een uur. Daarna verder gereden naar Horsham. Daar in het hotel maar eens het Australische nationale gerecht (biefstuk) gegeten. Mercure Hotel, Horsham
13 april Over het platteland naar Mildura gereden. Getankt bij een echt boerenbenzinestation, waar ze het wisselgeld (honderden AUS dollar) in een houten kistje bij de pomp hadden liggen. Rond 1 uur geluncht met een gezonde salade met kip & avocado in het centrum van het drukke plaatsje. In het motel de was in de wasmachine gegooid, en begonnen aan een nieuw boek. Econolodge, Mildura
14 april Hele mooie dagtour gedaan vanaf 8.15 uur naar Mungo Nationaal Park in de Willandra Lakes (#28): groep opgedroogde meren waar belangrijke fossielen zijn gevonden. 320 foto’s gemaakt! Terug in het hotel even na vijf uur. Econolodge, Mildura
15 april Rustig terug gereden naar Melbourne Airport, in een uur of 6. Tijd zitten lezen, om 20.35 naar Tasmanië gevlogen met JetStar. Daar stond de airportbus al te wachten, en die dropte me bij hotel tegen elven. Hotel Collins, Hobart
16 april Uitgeslapen tot 8 uur, en daarna met enige moeite een ontbijt bij elkaar gescharreld in het centrum van Hobart. Vanaf 11 uur de stad verkend: langs de haven, over de Salamanca zaterdagmarkt, door de oude wijk Battery Point en uiteindelijk weer terug in het winkelhart voor een broodje zalm/kaas. ’s Avonds gegrild vlees gegeten bij Ball & Chain. Hotel Collins, Hobart
17 april Mooie rit door het heuvelland in herfstkleuren naar Lake St. Clair, onderdeel van het Tasmanian Wilderness National Park(#29). Gewandeld en rondgekeken. Tegen 5 uur terug in Hobart. Goed Italiaans gegeten.
Hotel Collins, Hobart
18 april Dagtour met Grayline naar Port Arthur(#30): 1 van de 11 strafkolonies die door de Britten in de 18e en 19e eeuw in Australie zijn gesticht. Frisjes vandaag, zeker omdat het meeste hier buiten is. Twee tours gedaan, o.a. een boottocht naar en rondleiding op het eiland van de doden. Iets voor 5 uur weer terug in het hotel. Gegeten bij Annapurna, redelijk Indiaas. Hotel Collins, Hobart
19 april Met Airporter shuttlebus naar vliegveld. Vlucht uit Hobart QF1020 om 10.45 uur, aankomst 12.25. Half uur vertraging.
Vanaf Sydney Airport met de trein naar het centraal station, en vandaar met de spotgoedkope stoptrein (5 EUR!) door naar Katoomba (2 uur). Rond half 5 aangekomen in het hotel. ’s Avonds gegeten bij één van de maar liefst vier Thaise restaurants in het centrum.
Three Explorers Motel, Katoomba
20 april Een halve dag gewandeld door de Blue Mountains (#31): gebergte met eucalyptusbossen. Te voet vanaf mijn hotel in Katoomba, via Echo Point, de Giant Staircase naar beneden en daarna weer omhoog met de steilste spoorlijn ter wereld. Op de terugweg een goede salade als lunch in het centrum van Katoomba. Three Explorers Motel, Katoomba
21 april Om 10.20 terug met de trein naar Sydney. Daar in de stad vast wat inkopen gedaan, o.a. een reisgids voor Peru. The Grace Hotel, Sydney
22 april Goede Vrijdag, alles is hier in Sydney gesloten vandaag. Alleen de deur uit voor ontbijt, lunch en diner. The Grace Hotel, Sydney
23 april Het regent! Moet toch op pad om te ontbijten. Doorgegaan naar het Sydney Museum en Hyde Park Barracks (ook een van de strafkolonie-sites op de werelderfgoedlijst). Geluncht met wat sushi. Daarna nog wat nuttige dingen gedaan zoals nieuwe schoenveters gekocht en reserveringen voor Peru uitgeprint.
’s Avonds gegrilde vis gegeten in een restaurant in Darling Harbour, het uitgaanscentrum van Sydney vol met restaurants en cafés aan het water.
The Grace Hotel, Sydney
24 april Gelukkig weer mooi weer vandaag. Hele lange fietstour gemaakt door Sydney, start 10.30 uur, einde 17.20 uur. Daarvoor zelf al even langs het Sydney Opera House (#32) gegaan. Alles nu wel gezien in Sydney. The Grace Hotel, Sydney
PERU
25 april Hele lange reisdag, door tijdsverschil duurt 25 april zo’n 36 uur vandaag. Eerst: QF17 (Qantas Airways) Sydney – Buenos Aires. Twaalf en half uur onderweg, 2 stoelen voor mezelf, goed verzorgde vlucht. Aankomst 10.45 uur. Daarna rondgehangen en gegeten op het vliegveld van Buenos Aires. Aan mijn 2e boek begonnen. ’s Avonds (19.00) doorgevlogen naar Lima met Aerolineas Argentinas, aankomst om 22.25. Pick-up vanaf het moderne vliegveld door het hotel. 3B Barranco’s Bed & Breakfast, Lima
26 april Rustig aangedaan ’s ochtends en een beetje uitgeslapen. Om half 10 eerst langs de geldautomaat en de supermarkt. Dan met de mooie en handige Metropolitano-bus naar het Historisch Centrum van Lima (#33). Daar tijdje rondgelopen, kathedraal en klooster bezocht. Geluncht op een terras met tacu tacu a la pobre. Tegen vieren terug in het hotel. 3B Barranco’s Bed & Breakfast, Lima
27 april Vermoeiend dagje vandaag. Wel wat beter geleerd hoe het allemaal werkt in Peru. Om 9 uur met een minibusje naar Pachacamac (mogelijk nieuw erfgoed): opgravingen van een Inca-bedevaartplaats met piramides 40 kilometer ten zuiden van Lima. Daar alles bekeken, en tegen enen terug in het centrum van Lima. Daar weer een eind gelopen, boodschappen gedaan, lekkere fetuccini met gegrilde inktvis gegeten. Daarna op zoek naar busterminal van Cruz del Sur in het centrum, maar die was verplaatst. Terug met de bus naar het hotel. Via internet geprobeerd buskaartje voor morgen te boeken, maar dat bleek alleen tot 2 dagen vantevoren te kunnen. Dus maar de eerste taxi-ervaringen opgedaan, en me naar het grote busstation laten brengen. Nog buskaartjes zat daar, zo leek het. 3B Barranco’s Bed & Breakfast, Lima
28 april Dagbus met Cruz del Sur naar Trujillo om 12.30 uur (rit van 9 uur). Eerst door het noorden van Lima met grote moderne winkelcentra. En dan alleen nog maar zee aan de linkerkant en zand aan de rechterkant van de weg. In Trujillo aangekomen om half 10, etenstijd voor de Peruanen en dus nog druk op straat. In 5 minuten van het busstation naar het hotel gelopen. Bijzonderheid van de dag: helemaal geen geld uitgegeven vandaag! Korianka Hotel, Trujillo
29 april Door het oude centrum van Trujillo gewandeld. Vroeg in de ochtend was er al een grote parade van schoolkinderen in uniform op het grote plein. Verder veel mooie koloniale gebouwen in pastelkleuren en met bijzondere gevels. Opvallend veel banken en casino’s/gokhallen hier! Tour voor morgen gekocht (hele dag) plus busticket naar Huaraz morgenavond. Gegeten bij een Chinees.
’s Middags geïnternet op de kamer. Later nog een rondje door het centrum gelopen en de kerken van binnen bekeken. Pizza gegeten bij het sfeervolle Italiaanse restaurant Dimarco.
Korianka Hotel, Trujillo
30 april Chaotische dagtour van 10.50 – 18.30 uur. Maar alles gezien en een goede gids. Naar de Moche-tempels van de Zon en de Maan, en de Chimu-sites Huacha Arco Iris en Chan Chan (#34).
Om 21 uur met de nachtbus naar Huaraz.
Nachtbus Trujillo – Huaraz
1 mei Bus heeft er lang over gedaan (10,5 uur), wel redelijk kunnen slapen en in het zonlicht aangekomen in Huaraz. Gerelaxed op de hotelkamer. Als lunch voor het eerst ceviche (rauwe vis gemarineerd in citroen en chili) gegeten in een leuk restaurantje. Het is stil in het plaatsje vanwege een feestdag (Dag van de Arbeid). Aan het eind van de middag komt er meer leven in, en weet ik ook een tourtje voor morgen te boeken. Hotel San Sebastian, Huaraz
2 mei In de vroege ochtend buskaartjes gekocht voor de komende dagen. Dan: tour van 9.30-20.00 naar enkele traditionele dorpjes in de omgeving plus het meer van Llanganuco voor mijn vinkje van het Huascaran Nationaal Park (#35). Aangenaam rustige tour vandaag, ijsje eten in Carahuaz, gebakken forel voor lunch. Aan het eind nog 2 souvenirstops die voor mij niet hadden gehoeven. Helemaal moe weer “thuis”, in slaap gevallen voor de TV! Hotel San Sebastian, Huaraz
3 mei Leuke dag met het openbaar vervoer naar het prachtig gelegen Chavin (#36). Om 7.30 vertrokken, om 18.15 weer terug in Huaraz. Hotel San Sebastian, Huaraz
4 mei Met de collectivo (gedeelde taxi) van Huaraz naar Barranca. Wachten tot-ie vol is, het proces nog wat geholpen door voor 1 persoon extra te betalen. Twee indianenvrouwtjes op de achterbank, ik voorin, en snel de bergen uit. Onderweg nog een keer “tanken” met een emmer en een trechter. Om 12.15 uur in het hotel in Barranca aangekomen.
Snel een broodje gegeten, en om half 2 met een door het hotel opgetrommelde taxichauffeur naar Caral-Supe (#37). Leuke tocht, lekker afgelegen, groot complex. Om half 5 terug in Barranca. ’s Avonds Chinees gegeten.
Hotel Chavin, Barranca
5 mei Lange busdag: eerst om half 9 de bus Barranca – Lima (3,5 uur). In Lima keurig afgezet bij een station van de Metropolitana, en het laatste krediet op mijn buskaart opgemaakt om naar het Cruz del Sur-busstation te gaan. Daar om 14.00 de bus naar Nazca. Weer lekker luxe hangen in een 1-persoonsfauteuil. Om half 10 in Nazca aangekomen, 3 kwartier vertraagd. Walk on Inn, Nazca
6 mei Om 9 uur op pad naar het vliegveldje voor een vlucht over de Nazca-lijnen (#38). Om half 12 ben ik aan de beurt, samen met 3 Koreanen. Het hele gebeuren er rondomheen is al een belevenis. Alles gezien, niet misselijk geworden en ook niet neergestort.
Tussen de middag in Nazca centrum geluncht met een heerlijk avocado-hamsalade, en daarna nog naar het interessante archeologisch museum gegaan. Om 10 uur met de nachtbus naar Arequipa
Bus naar Arequipa
7 mei Aangekomen om 8 uur. Redelijk geslapen, in blokken van een paar uur. Laatste anderhalf uur bij zonsopgang erg mooie rit door vulkaanlandschap. Na inchecken in hotel de stad ingegaan, ontbijtje gegeten bij Starbucks, boek gekocht en inkopen gedaan o.a. voor de Amazone-tour volgende week. Rest van de dag gerelaxt op de kamer en de websites bijgewerkt. Alleen nog even de deur uit voor een lunch van lekkere gegrilde Alpaca-biefstuk en ’s avonds voor een broodje met cappucino. Los Tambos, Arequipa
8 mei Overheerlijk ontbijt vanochtend, met voor mij voor het eerst quinoa (een graansoort uit de Andes, soort müesli met yoghurt).
Daarna al om 8 uur op pad langs alle kerken en kloosters van het werelderfgoed Arequipa (#39). Het is zondagochtend en moederdag, in bijna alle kerken zijn diensten aan de gang of net afgelopen. Rondleiding door het prachtige, kleurrijke en unieke St. Catalina-klooster gehad.
Geluncht met een goede salade, ’s avonds eenvoudig Mexicaans gegeten.
Los Tambos, Arequipa
9 mei Nog een volle dag: voor 8-en eindelijk de kathedraal van binnen bezocht. Om 9 uur met een tour in een open bus door de omgeving van Arequipa, met o.a. uitzichtpunten op de vulkanen, alpaca’s, het erg mooie koloniale buitenverblijf Mansion del Fundador en een oude Spaanse watermolen.
Geluncht in het centrum bij Pura Fruta met een broodje kalkoen/tomaat/avocado en een vers vruchtensap. Daarna nog wat spullen gekocht voor de komende jungletocht. En tot slot naar het museum waar Juanita wordt tentoongesteld, een geofferd Inca-meisje bevroren bewaard gebleven op de top van een vulkaan.
Los Tambos, Arequipa
10 mei Hele dag geluierd. Om 20 uur met de nachtbus van Arequipa naar Cuzco. nachtbus
11 mei De bus heeft er 17,5 uur over gedaan om Cuzco te bereiken! Dat door sneeuw en ongelukken op het eerste stuk. Was om half 2 in Cuzco, daar eerst geluncht en tevergeefs gezocht naar het kantoor waar je vooraf kaartjes voor Macchu Picchu kunt kopen. Dan morgen maar ter plekke. Vervolgens nog 1,5 uur in een minibusje naar Ollantaytambo, een dorp in de bergen met ook mooie ruïnes. Hostal Sauce, Ollantaytambo
12 mei Fijne dag vandaag. Om half 6 op pad met een ontbijtpakketje vanuit het hotel de trein in naar Aguas Calients (1,5 uur). Daar entreekaartje gekocht en met de shuttle bus naar Macchu Picchu (#40): hét heiligdom van de Inca’s.
460 foto’s gemaakt! Na 3,5 uur weer naar beneden gegaan en geluncht (forel) in Aguas Calientes. Trein terug om 14.55 uur.
Hostal Sauce, Ollantaytambo
13 mei Misschien wel net zo mooi als gisteren: de ruïnes van Ollantaytambo. Twee uur bezocht in de ochtend, daarna met de minibus terug naar Cuzco.
Pension Alemana, Cuzco
14 mei Cuzco (#41): belangrijke stad uit zowel de Inca- als koloniale tijd. ’s Ochtends door het koloniale centrum gewandeld, ’s middags naar de Inca-ruïnes van Sacsayhuamán.
Om 18 uur de briefing bij Pantiacolla – heb er helemaal zin in!
Nog snel een alpaca-biefstuk gegeten (dat zal er de komende dagen wel niet meer van komen).
Pension Alemana, Cuzco
15-19 mei Tour met Pantiacolla naar het Manu Nationaal Park (#42): natuurreservaat in het Amazone-gebied, met veel vogels en dieren zoals de reuzenotter.
DAG 1: Cusco-Nevelwoud
´s Morgens vroeg om 5 uur vertrekken we uit Cusco. We maken een 8 uur durende reis per bus over de Andes. In het dorpje Paucartambo zullen we stoppen voor een kop koffie. Vervolgens zullen we stoppen op het hoogste punt van Manu, dat op 3.530 meter hoogte ligt. Vanaf dit punt zullen we naar de Cock-of-the-Rock lopen, hier kunt u de voorstelling van de mannetjesvogels met eigen ogen bekijken. De eerste nacht verblijven we in de San Pedro lodge, op 1.600 meter hoogte.

DAG 2: Nevelwoud -Atalaya-Manu Rivier
Vandaag vervolgen we onze tour met de bus op weg naar het lage tropische regenwoud. In het kleine dorpje Atalaya (op 650 meter hoogte) stappen we aan boord van een gemotorizeerde kano. We zullen een 5 uur lange tocht op de Alto Madre de Dios rivier maken naar Boca Manu. We overnachten in de Yine Lodge. Dit is een kleine eco-lodge, dat deel is van een ander project van Pantiacolla, met de Yine indianen van Manu.

DAG 3 & 4: Salvador – Otorongo meer
De derde dag zullen we ´s ochtends 6 uur over de Manu rivier varen, door het hart van de Gereserveerde Zone van Manu. Vanaf de boot hebben we een geweldig zicht op diverse vogels, zonnende kaaimannen, en de enorme cavia, de capybara. We bereiken onze campinghutten in de namiddag. Hier zullen we de komende twee dagen verblijven. Gedurende deze dagen zullen we een hike maken naar een van de mooiste meren van Manu, het Salvador meer. Hier is het mogelijk om een enorme verscheidenheid aan vogels te zien, verschillende soorten apen en met geluk een grote familie otters. Er is nog een hike in dit gedeelte van het regenwoud die eindigt bij het Otorongo meer. Hier vindt u een 20-meter hoge observatie toren, waar u over het hele meer uit kunt kijken. ´s Nachts zullen we het regenwoud ontdekken bij fakkellicht of gaan we bij maanlicht kaaimannen spotten in het meer.

DAG 5: Salvador meer – Boca Manu
Na een laatste wandeling door het bos vlakbij het Salvador meer (als dit schikt met de vliegtijden) gaan we terug over de Manu rivier. Wanneer uw tour uit 5 dagen bestaat, vliegt u vanaf Boca Manu ´s middags terug naar Cusco.
Manu Nationaal Park (lodges)
20 mei Terug in Cuzco om 10.15 uur. Dag uitrusten en websites bijwerken! Vrij veel last van het hoogteverschil dit keer, en vooral de droge lucht. Pension Alemana, Cuzco
21 mei Voorbereidingen voor Bolivia. Pension Alemana, Cuzco
BOLIVIA
22 mei Vlucht naar La Paz vanuit Cuzco. Vertrek 10 uur met uur vertraging. Vluchtje van niks, net als Schiphol-Londen (45 minuten). Wel business class gezeten, en het hele Titicaca-meer van bovenaf gezien. Geland op 4000 meter hoogte, zonder ademhalingsproblemen (was al wel gewend in Cuzco).
Geluncht met een tomatensoepje bij Luna in de grauwe binnenstad van La Paz. ’s Avonds gegeten in het Los Tambos restaurant van het hotel.
Hotel Rosario, La Paz
23 mei Stad van boven naar beneden doorgesjouwd. Alle musea dicht i.v.m. maandag. Voor 6 EUR heerlijk Argentijns gegeten helemaal in het dal, in de rijkere buurt die ook wel wat van Argentinië weg heeft. Verder vliegticket naar Sucre gekocht (28 EUR) en tour voor morgen. Hotel Rosario, La Paz
24 mei Dagtocht van 8-17 uur in een groep van 17 naar Tiwanaku (#43). Daar ook geluncht, een menu met forel voor 3 EUR.
’s Avonds in de stad nog een kleine pizza gegeten.
Hotel Rosario, La Paz
25 mei Vliegen naar Sucre (10.15-11.00 uur). Half uurtje vertraging. President Morales nog tegengekomen op het vliegveld van Sucre (nou ja, zijn auto’s). Stad ziet er zonnig uit, en het blijkt vandaag een regionale feestdag dus overal zijn er chique geklede mensen op de been en er zijn optochten. Parador Santa Maria Real, Sucre
26 mei Dikke wolken en koud vandaag. Eerst wat praktische dingen in het centrum geregeld (o.a. vliegticket naar Santa Cruz). Daarna om 9.30 met een omgebouwde truck naar de interessante dinosaurussporen vlakbij Sucre. Om half 12 terug in de stad, daar geluncht. Later privé-transport naar Potosi geregeld voor aanstaande zaterdag, en helaas moeten afzien van een bezoek aan de zondagsmarkt van Tarabuco omdat protesterende lieden de weg hebben geblokkeerd.
’s Avonds kip in appel/rozijnensaus gegeten bij het chique Franse restaurant La Taverne (5 EUR inclusief water).
Parador Santa Maria Real, Sucre
27 mei Gelukkig weer zonnig vandaag. Hele ochtend de stad Sucre, werelderfgoed (#44), doorgesjouwd en paar dingen van binnen bekeken. Nog steeds wel moe, dus na een fruitsalade als lunch terug naar het hotel. Daar de hele middag ziek, zwak en vooral misselijk. Aan het begin van de avond wat geslapen en daarvan opgeknapt. Parador Santa Maria Real, Sucre
28 mei Ontspannen tocht met privé-chauffeur naar Potosi, werelderfgoed (#45). 6.30 vertrek, 18 uur terug ivm wegblokkade vanwege een autorally. Parador Santa Maria Real, Sucre
29 mei Vandaag is het weer Autorally-dag in Sucre, het hele centrum staat vol eetkraampjes en ronkende auto’s. Ik wandel wat rond, bezoek het park met mini-Eiffeltoren en de markt. Geluncht in een backpackerscafé, vooral om een boek te kunnen kopen voor de komende dagen.
’s Middags de websites bijgewerkt. ’s Avonds een half uur door de stad gestruind om een geopend restaurant te vinden. Was nog bijna bij 1 van de 2 Nederlanders terecht gekomen, maar uiteindelijk lekker op een balkon gezeten met uitzicht over het centrale plein. Daar was het alweer feest, de rotzooi van de autorally was nog niet eens opgeruimd, maar drumbands marcheerden over het plein vergezeld van vuurwerk.
Parador Santa Maria Real, Sucre
30 mei Soepele en goedkope reisdag vandaag. Eerst vlucht met Aerosur van Sucre naar Santa Cruz (11.50-12.25). Mooi op tijd, vluchtje van niks. Vanaf het vliegveld een taxi naar de standplaats voor de (gedeelde) taxis naar Samaipata in de stad. Daar uiteindelijk vertrek om 13.15 uur (voor 2 personen betaald, 6 EUR totaal), en aankomst in Samaipata om 16 uur. Zeker de laatste 50 km hele mooie rit door groen berglandschap over deels onverharde weg.
’s Avonds even in een internetcafé gezeten, plaatsje verkend en pizza gegeten aan het plein.
La Posada del Sol, Samaipata
31 mei Mooie wandeling naar El Fuerte de Samaipata (#46): ruïnestad uit de Incacultuur. Heen en terug gelopen, totaal 18km. Geluncht met pasta op een terras. La Posada del Sol, Samaipata
1 juni Niet veel gedaan. Museumpje bezocht, in het internetcafé en aan het plein gezeten. En ’s middags een hele tijd in de zon zitten lezen. La Posada del Sol, Samaipata
2 juni Om half 9 met de gedeelde taxi naar Santa Cruz. Daar al voor 11 uur aangekomen, en met taxi verder gegaan naar busstation. Kaartje gekocht voor de bus van half 2, maar even daarna nog een gedeelde taxi gevonden voor 5 EUR die al om 12 uur ging vertrekken.
Rit over vlakke asfaltweg, langs grote boerderijen. Pas in Chiquitos, vanaf San Javier, verandert het landschap: heuvelachtig, hoog gras, felgroen. Iets na 5-en aangekomen in Concepcion bij de taxihalte. Vandaar moest ik nog een paar minuten achterop een motor (0,30 EUR) om bij het hotel (en het grote plein) te komen.
’s Avonds gegrilde kip gegeten bij El Buen Gusto aan het plein.
Gran Hotel Concepcion, Concepcion
3 juni Leuke en zonnige dag vandaag. Om 8 uur langs het missiemuseum en de kerk van Concepcion. Erg de moeite waard, vooral het houtsnijwerk. Om 10.30 uur met de bus naar San Javier, net als Concepcion ook één Jezuïetenmissies van de Chiquitos (#47). Daar half uurtje rondgekeken, en toen weer met de taxi terug.
Dagmenu als lunch gegeten bij El Buen Gusto, en daarna geluierd en de foto’s bewerkt.
Gran Hotel Concepcion, Concepcion
4 juni “Heb je de bus gemist?” vraagt de taxichauffeur. Euh, nee, ik wist niet eens dat er een bus ging. Ik was om 8 uur bij de vertrekplaats voor gedeelde taxi’s, maar die blijken op zaterdag alleen ’s middags te rijden. Dus maar een gewone taxi aangehouden om me naar de eerstvolgende plaats te brengen, vanwaar transport naar Santa Cruz wat makkelijker moet zijn. Binnen een half uur hebben we de bus ingehaald, stoppen we langs de weg en kan ik instappen voor de resterende 5,5 uur naar Santa Cruz. LP Hotel, Santa Cruz
5-6 juni Santa Cruz. LP Hotel, Santa Cruz
7 juni De vluchten naar Buenos Aires zijn gecancelled vanwege een aswolk boven Chili! Snel alles omgeboekt, ik reis nu via Brazilië (Sao Paulo) en kom een dag eerder aan in Nederland. Vlucht Santa Cruz – Sao Paulo met Aerosur, 11.00 – 14.50. En dan met de KLM rechtstreeks naar Amsterdam vanaf 19.15 uur.
8 juni Aanlomst op Schiphol om 11.50 Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s