#422: Jezuïeten missies van de Chiquitos

Wat is het?
De Jezuïetenmissies van de Chiquitos zijn zes door de Jezuïeten volgens een strak plan gestichte dorpen, met als doel de lokale Indianen tot het katholicisme te bekeren. De missies liggen in het tropische laagland in het oosten van Bolivia. Ze stammen uit de periode 1696-1760. In de zes plaatsen zijn nu vrijwel alleen nog de kerken in hun oorspronkelijke staat.

Cijfer: 8 (Eigenlijk alles eraan is schilderachtig: de tropisch-lichtgroene omgeving, de stille dorpjes, de unieke architectuur van de kerken, de interieurs met prachtig houtsnijwerk en naïeve schilderijen & beelden, en de nog grotere collectie van dat laatste in het missiemuseum van Concepcion. Helaas liggen ze te ver van elkaar om alle zes te bezoeken, ik ben alleen in de dorpen San Javier en Concepcion geweest.)

Toegang: In Concepcion ligt het missiemuseum. Daar koop je een kaartje voor 25 bolivianos (2,5 EUR) dat toegang geeft tot het museum, de kerk en de houtsnijderij. In San Javier ben ik gewoon de kerk binnengelopen – de deur stond open omdat er een jeugdorkest aan het repeteren was.

Hoeveel tijd: Een half uur tot een uur per kerk, afhankelijk van of je er naar binnen kunt. De 6 dorpen liggen een behoorlijk eind van de rest van de bewoonde wereld, dus je moet zeker in één ervan overnachten. Het hele circuit met het openbaar vervoer zou een dag of 5 duren, zo schaars is het transport. San Javier en Concepcion liggen het dichtst bij de provinciehoofdstad Santa Cruz (op respectievelijk 4 en 5 uur rijden), er gaan doordeweeks een paar bussen per dag en ook gedeelde taxi’s.

Opvallend: Ik overnachtte in Concepcion, één van de missieposten. Het plaatsje lijkt permanent in slaap gesukkeld. De hoteleigenaar schrok helemaal van de mededeling dat ik niet één maar twee nachten wilde blijven. Winkels zijn steeds half-open, of half-dicht: ze hebben het onderste deel van de deur dicht en op slot, en je moet roepen door het open bovenste deel als je iets wilt. Het is alleen lastig te zien in het half-donker wat er te koop is, en logica zit er ook al niet in. Ze lijken te verkopen wat ze ergens op de kop hebben weten te tikken – de combinatie van eieren en kinderkleding bijvoorbeeld. Brood heb ik helemaal nergens kunnen ontdekken. Lief èn leuk is het openbaar vervoer binnen het plaatsje: dat gaat met brommertaxi’s. Jongens met een gekleurd hesje aan rijden door de straten op hun brommer, en voor 3 bolivianos (0,30 EUR) kun je achterop gaan zitten en brengen ze je naar je bestemming binnen Concepcion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s