#419: Sucre

Wat is het?
Sucre is de hoofdstad van Bolivia, en het was vanaf de 16e eeuw een belangrijk centrum in het Spaans-koloniale rijk met universiteiten en een hooggerechtshof. De klassieke Spaans-koloniale structuur van de stad, met zijn straten in schaakbordpatroon, is goed bewaard gebleven. De stad heeft als bijnaam “De Witte Stad”: alle gebouwen in het centrum zijn witgeschilderd.

Cijfer: 6,5 (Het is wel een wonder dat ze het stadscentrum hier zo wit, netjes en in goede staat hebben weten te houden. Verder zie je hier niets wat je niet ook in andere Spaans-koloniale steden kunt zien. Echt memorabele hoogtepunten zijn er niet.)

Toegang: Voor zover je al ergens naar binnen kunt, is de entree zo’n 20 bolivianos (2 EUR).

Hoeveel tijd: Halve dag, maximaal. De meeste kerken en kloosters in de stad hebben heel beperkte openingstijden, en ook heel andere dan in de Lonely  Planet staan aangegeven. Maar ook al ben je er op tijd, dan zie je vaak nog niet veel meer dan een groot hangslot op de buitendeur.

Opvallend: Sucre was in het verleden een heel belangrijke stad in Zuid-Amerika. In het Casa de la Libertad kun je daar nog een glimp van opvangen. In dit voormalige klooster werd in 1825 de Boliviaanse onafhankelijkheid uitgeroepen. De tafel en een kopie van de onafhankelijkheidsverkarling zijn te bezichtigen. Ook is er een ruimte met de eerste vlag van buurland Argentinië (te broos om te verplaatsen), en een houten kistje met de as van de belangrijkste vrouwelijke onafhankelijkheidsstrijdster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s