#418: Tiwanaku

Wat is het?

De ruïnes van Tiwanaku omvatten het spirituele en politieke centrum van de Tiwanaku-beschaving, die tussen 500 en 900 haar hoogtepunt kende. De Tiwanaku heersten over Bolivia, zuid Peru, noord Chili en delen van Argentinië. In de overblijfselen van hun hoofdstad vallen vooral de uit één steen gehouwen beelden  en poorten op.

Cijfer: 7 (Met uitzondering van enkele beelden en stenen poorten is er niet veel te zien op het kale, vlakke terrein.Tiwanaku is een belangrijke schakel tussen de Chavin- en de Inca-bouwwerken, en omdat ik die beide ook in Peru heb bezocht zie je interessante overeenkomsten. Zo heeft Tiwanaku nog een behoorlijk complete muur met stenen hoofden (zie foto hierboven), waar die in het oudere Chavin op één na zijn verdwenen.)

Toegang: Voor buitenlanders is de entreeprijs 80 bolivianos (8 EUR). Daarvoor mag je de twee musea op het terrein bezoeken, één met keramiek en één met het grootste opgegraven beeld, en het ruïnecomplex. Het is zo ongeveer de enige bezienswaardigheid in de wijde omgeving van La Paz, dus er komen dagelijks aardig wat bezoekers. Er waren ca. 50 anderen op het terrein toen ik er was, allemaal buitenlandse toeristen. Dat laatste is een duidelijk verschil met Peru, waar je ook veel binnenlandse toeristen zag.

Hoeveel tijd: Twee uur op de site en in de musea is genoeg. Ik was er echter met de sloomste tour ooit. De gids wilde graag veel vertellen, en deed dat steeds in zowel het Engels als het Spaans. Ik geloof dat we wel een uur in het keramiekmuseum zijn geweest. In totaal duurde de tour vanuit La Paz van 8 tot 17 uur.

Opvallend: Tiwanaku ligt op 3870 meter hoogte, en is daarmee één van de hoogstgelegen culturele werelderfgoederen. Hoger dan het centrum van La Paz, maar iets lager dan het vliegveld (4050 meter). Daar hebben ze vlak na de douane zelfs een zuurstofkamer, om toeristen op te vangen voor wie het allemaal te veel wordt. Ik heb er hier in Bolivia nog niet echt last van gehad, alhoewel je al naar adem staat te snakken als je een trapje oploopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s