#416: Cusco

Wat is het?
De stad Cusco is een mix van Inca- en Spaans-koloniale architectuur. In de tweede helft van de 15de eeuw is deze Inca-hoofdstad uitgegroeid tot de rijkste stad van de Amerika. Toen de Spanjaarden kwamen in 1533 hebben ze de gebouwen vernield, maar de fundamenten, muren en stratenpatroon laten bestaan. Daar bovenop hebben ze hun katholieke kerken en andere monumenten gebouwd.

Cijfer: 5 (Echt heel weinig te beleven. Van de Inca’s is niet veel zichtbaars meer over, en als je zoals ik eerst Machu Picchu hebt bezocht stelt het helemaal niks voor. Enige speciale vermelding is voor de Kathedraal, en dan eigenlijk nog een heel trieste: deze is gebouwd op de fundamenten van het belangrijkste Inca-paleis. De donkergrijze stenen zijn er nog, verder is de Kathedraal helemaal volgepropt met goud, zilver en spiegeltjes om zo de Indianen naar de katholieke kerk te lokken.)

Toegang: De entree tot de kathedraal kost 25 soles (6 EUR). Je mag er geen foto’s maken, net als in de meeste andere monumenten van de stad.

Hoeveel tijd: Ik had het in een uur of 2 wel gezien, inclusief een bezoek aan het ook niet al te geweldige Inca museum.

Opvallend: Boven de stad, op een half uur lopen van het centrale plein, liggen de ruïnes van het Inca-fort Sacsayhuamán. Dit is het meest bezienswaardige van heel Cusco, maar hoort voor zover de kenners het hebben uitgezocht niet tot het werelderfgoed. Cusco ligt op 3400 meter hoogte, en het fort op 3700 meter. Het is een hele klim dus om er te komen. Wat er over is gebleven zijn vooral muren, in de typische Inca-bouwstijl. De 22 muren zijn in zigzag-vorm aangelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s