#414: Arequipa

Wat is het?
Arequipa is de tweede stad van Peru, en vooral bekend om zijn specifieke architectuur: gemaakt van lokaal wit-roze vulkanisch gesteente, op zo’n manier dat het aardbevingen kan weerstaan. De stad is zo vaak door een aardbeving geraakt (o.a. nog een 8.4 in 2001) en weer opgebouwd dat ze er wel experts in zijn geworden. Naast deze extra stevige bouwstijl worden met name de kerken in het centrum gekenmerkt door barokke facades, vol sculpturen van bloemen en religieuze figuren.

Cijfer: 8 (Sfeervolle, zeer Europees aandoende stad. Het zou ook zo maar ergens in het binnenland van Spanje kunnen liggen. Hoogtepunten: het unieke Santa Catalina Klooster, gebouwd voor rijke nonnen en een stad in de stad, de facades van de kerken en het grote houten altaar van de Santo Domingo-kerk)

Toegang: Het meeste is gratis, het Santa Catalina Klooster vraagt een entree van 35 soles + 5 soles voor een rondleiding in het Engels (totaal 10 EUR).

Hoeveel tijd: Een dag. Arequipa is verder ook een prettige plek om wat uit te rusten, praktische zaken te regelen en lekker te eten. Ik bleef er daarom 3 nachten.

Opvallend: Het is net alsof je ergens in Spanje bent. Dat geldt niet alleen voor het centrum maar ook voor de nabije omgeving, bijvoorbeeld de Mansion del Fundador in een dorpje 8 kilometer buiten de stad is een prachtig overgebleven Spaans-koloniaal landhuis. Bijzonder is dan ook dat misschien wel de bekendste “attractie” van Arequipa een Inca-overblijfsel is. Het is een 13- of 14-jarig meisje (Juanita) dat zo’n 500 jaar geleden door de Inca’s werd geofferd op de Ampato vulkaan. Ze werd in 1995 bij toeval gevonden.

Ze wordt nu het grootste deel van het jaar tentoongesteld in een museum in Arequipa, in een glazen kist 20 graden onder nul en met een luchtvochtigheid van 99%. Zo is ze gevonden, en zo kan ze het best bewaard blijven. Met uitzondering van haar gezicht, dat 2 weken aan de zon heeft blootgestaan, is haar lichaam nog helemaal intact. In het museum krijg je een video te zien over hoe en waar ze gevonden is, en zijn haar kleren te zien en voorwerpen die met haar (en met 6 andere kinderen) zijn begraven. Prachtige gouden beeldjes van lama’s bijvoorbeeld. Juanita zelf is een klein opgevouwen schepsel in een vrieskist, een beetje eng.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s