#412: Caral-Supé

Wat is het?
Caral-Supé is de opgraving van een stad uit ca. 3000-1800 voor Christus. Het wordt beschouwd als de wieg van de Amerikaanse beschaving: het is de oudst opgegraven stad op het Amerikaanse continent, en heeft al veel kenmerken die later door anderen (de Chavin, de Inca’s) werden geperfectioneerd. Bijzonder is bijvoorbeeld de vondst van een quipu, een koord met knopen dat werd gebruikt om allerlei informatie weer te geven en op te slaan. Een soort voorloper van het schrift dus.

Cijfer: 8,5 (Ongelooflijk imposant. Heel groot, echt de omvang van een stad. De 6 piramides trekken de meeste aandacht, maar de natuurlijke ligging in het desolate woestijnlandschap langs de Peruaanse kust maakt het extra speciaal.)

Toegang: 11 soles (2,75 EUR), plus 20 soles voor een gids.

Hoeveel tijd: 2 uur om rond te wandelen

Opvallend: Dit is een zeer weinig bezocht werelderfgoed. Van de lange lijst “kenners” op mijn werelderfgoedwebsite heeft slechts één ander Caral-Supé ooit bezocht. Dat komt deels doordat het laat ontdekt is: pas in 1994 kwam men er achter dat die heuvels middenin de vallei geen natuurlijke heuvels waren, maar overgroeide piramides. En het ligt afgelegen: in een vallei niet ver van de kust, goed strategisch in de rug gedekt door bergen. Er doorheen stroomt een rivier, waardoor de bewoners van Caral aan landbouw konden doen. Die rivier is anno 2011 nog steeds een hindernis: de weg ernaartoe was vroeger ook onverhard, maar die is sinds een jaar geasfalteerd en je doet er maar een halfuurtje over vanuit het nabijgelegen Barranca. We zijn even bij de rivier gaan kijken, maar het water stond volgens mijn taxichauffeur te hoog om er met de auto doorheen te rijden (ik vond het nog wel meevallen, maar was dan ook veel erger gewend in Australië waar je geen kant op kunt). Gelukkig is er hier nog een alternatieve toegangsroute. De chauffeur zet me af bij een voetgangersbrug, en dan is het nog 2 kilometer lopen door zand, in de hitte bergopwaarts naar het archeologisch complex. Je komt dan precies aan de verkeerde kant aan, je entreekaartje moet je aan de andere kant kopen dus dat betekent nog een extra wandelingetje.

4 gedachtes over “#412: Caral-Supé

 1. Hoi Els,
  Geniet van je laatste stuk van de reis! Ik ga nog even genieten van al je verhalen, vooral omdat je nu op een voor mij bekend gebied gaat komen 😉

  • He Joyce, Ben net terug van de vlucht over de Nazca-lijnen. Volgens mij heb je nog wel aparte herinneringen aan Nazca, is het niet (ik heb het even gecheckt op je website)? Ik passeerde hier in de straat naar het archeologisch museum een stuk schaduw met maar liefst 6 relaxende straathonden. Ben er in een grote boog omheen gelopen. Groet Els

   ________________________________

   Van:

 2. Haha, ja dat klopt, Nazca was indrukwekkend om meerdere redenen. En goed uitkijken voor de honden ja, blaffende honden bijten daar wel.
  Veel plezier nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s