#411: Chavin

Wat is het?
Chavin de Huantar was een religieus centrum en pelgrimsplaats tussen 1500 en 300 voor Christus. Het ligt op 3177 meter hoogte in de Andes.

Cijfer: 8 (Het complex bleek veel groter dan ik had gedacht, en het ligt prachtig tegen een berghelling aan. Veel is verschoven of begraven door een lawine en een aardbeving. De echt mooie dingen hebben ze nu in een museum ondergebracht. In één van de vele ondergrondse galerijen kun je nog een goed bewaard gebleven sculptuur zien. De muren waren vroeger versierd met een rand van bewerkte stenen, in de vorm van hoofden en koppen van mens- en dierachtigen. Eéntje zit er nog op zijn plek, de rest staat in het museum)

Toegang: 11 soles (2,75 EUR), plus 25 soles voor een gids.

Hoeveel tijd: ik ben er een hele dag mee zoet geweest, als dagtocht uit Huaraz, waarvan 2 uur op het archeologisch complex, 20 minuten in het museum en 7 uur en een kwartier in de bus heen en terug

Opvallend: Chavin ligt diep  in de bergen. Ik koos ervoor om er met de lokale bus naar toe te gaan vanuit Huaraz. Dit werd meteen mijn eerste echte openbaar vervoer-ervaring in Peru. Ik had al heel wat tijd in bussen versleten, maar dan wel de hele luxe: dagen vooraf gereserveerde plaatsen, comfort zoals in de business class op een internationale vlucht, vergaande beveiligingsmaatregelen zoals het filmen van alle passagiers. Op de busrit naar Chavin (kosten: 3 EUR) probeerden ze de schijn nog wel een beetje op te houden, met 2 chauffeurs die elkaar afwisselden achter het stuur en echte geprinte tickets.

De bus terug (even duur) was een soort eenmanszaak: de bus kwam al van verder uit de bergen, stopte op een kruising in Chavin, chauffeur stapt luid roepend “Huaraz, Huaraz” uit, wacht een tijdje tot er genoeg mensen zijn ingestapt en begint dan aan de rit over de bergpas. Ik zat op de al niet echt schone stoelen naast een jonge Indiaanse vrouw met kwijlend kindje op haar rug gebonden. Halverwege, bij een prachtig meer, zet de chauffeur de bus langs de kant van de weg stil en komt bij iedereen langs om de ritprijs op te halen. We zijn veilig in Huaraz terug gekomen, slechts een kwartiertje langer duurde de rit dan vanochtend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s