#410: Huascaran Nationaal Park

Wat is het?
De Huascaran is met zijn 6786 meter de hoogste berg van Peru. Hij ligt in de Cordillera Blanca, de “Witte Bergketen”, in de Andes. In het nationaal park zijn nog 26 andere bergen hoger dan 6000 meter. De pieken zijn bedekt met eeuwige sneeuw, en er zijn gletschers en meren.

Cijfer: 7 (Het park is werelderfgoed geworden alleen vanwege zijn “natuurlijke schoonheid”. De witte pieken blijven inderdaad steeds je aandacht trekken. Qua fauna en flora zijn er ook wel wat bijzonderheden, maar er is niets spectaculairs te zien voor een natuur-leek zoals ik.)

Toegang: 5 soles (1,25 EUR).

Hoeveel tijd: van 1 uur (als je alleen de bergen en de meren wilt zien) tot meerdere dagen (als je wilt gaan wandelen)

Opvallend: In 1970 is het gebied getroffen door een zware aardbeving. Het dorpje Yungay aan de voet van de berg werd dubbel geraakt: eerst door de aardbeving, en daarna door een lawine van steen en ijs die loskwam van het gebergte. 25.000 mensen kwamen om. Het hele dorp is nog steeds met een dikke laag stenen bedekt, en niks staat meer waar het origineel stond. Ze hebben er een indrukwekkend monument van weten te maken, met overblijfselen van een geraakte auto, 3 palmbomen van het centrale plein die het overleefd hebben en een reconstructie van de kerk. Verder is er vooral een hele grote begraafplaats vol met mensen die op 31 mei 1970 zijn overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s