Favoriete Indianen: de Moche

Na een kleine week in Peru duizelt het me al van de namen van de lokale Indianenvolken. Vaak werden historische locaties door een opeenvolging van beschavingen gebruikt, en zijn de verschillen subtiel. Toch heb ik al favoriete Indianen gevonden: de Moche. Ze leefden in het noorden van Peru van 100 voor Christus tot 800 erna.

Krab

De Moche waren geweldige pottenbakkers. Nee, niet die saaie schalen en vazen waarvan je overal ter wereld in musea de scherven ziet. Geen gebruiksvoorwerpen, maar keramiek voor ceremonieel gebruik. In de vorm van dieren (krabben, cavia’s), fruit en hoofden van mensen. Deels levensecht, deels mythisch. Goede plaatsen om dit te zien zijn het Archeologisch Museum in Trujillo en in het nieuwe museum bij de Tempels van de Zon en van de Maan nabij Trujillo.

Met de Huaca de la Luna hebben de Moche een fantastische religieuze tempel nagelaten. Dit is zonder twijfel het mooiste wat ik tot nu toe in Peru heb gezien. De noordelijke facade van de tempel is van beneden naar boven bedekt met 7 rijen kleurrijke reliëfs. Iedere rij heeft zijn thematische afbeeldingen: een Zeegod,  een Spinachtige met scherpe messen en afgehakte menselijke schedels in zijn poten en het katachtige Maanwezen met een afgehakt menselijk hoofd tussen zijn klauwen. – –  Ja, mijn favoriete Indianen deden aan mensenoffers.

Relief van het Moche Opperwezen Zonder Naam

Een gedachte over “Favoriete Indianen: de Moche

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s