#406: Blue Mountains

Wat is het?
De Blue Mountains is een uitgesleten plateau een kleine honderd kilometer landinwaarts vanaf Sydney. Het is na veel discussie op de Werelderfgoedlijst gezet vanwege zijn grote verscheidenheid en hoge aantallen aan eucalyptusbomen. De dichte bossen geven de lucht een blauwe gloed, vandaar de naam Blue Mountains / Blauwe Bergen.

Cijfer: 5 (Nog meer bos! Ik heb er wel een beetje genoeg van. Eigenlijk had ik voor deze periode nog een werelderfgoed op de planning staan, Barrington Tops Nationaal Park. Maar ook daar zijn alleen maar bomen. Dat slaan we dus maar over ten faveure van een extra dagje in de grote stad, Sydney.)

Toegang: De entree is gratis, wat wel een wonder mag heten in Australië. Je moet dan wel weer betalen voor de folder met info over het park en de wandelingen (3 AUS dollar), en voor de attracties in het Scenic Park. Daar hebben ze de steilste spoorlijn ter wereld en een kabelbaan aangelegd. Ik kies voor een rit omhoog in het treintje (11 AUS dollar), en ben de enige passagier. De trein zit totaal vol op de rit naar beneden, dan val je ongeveer de diepte in zoals in een achtbaan in een pretpark.

Hoeveel tijd: Ik ben 2 nachten gebleven in Katoomba, de grootste plaats in het gebied. Niet omdat er zoveel te zien is, maar het is wel lekker ontspannen om zo uit je bed in een paar minuten naar het park te lopen. De rondwandeling die ik gedaan heb (Echo Point > Giant Stairway > Dardanelles Pass > Federal Pass > Scenic Railway) kostte me 2 uur. Ik vond hem vrij eenvoudig, hoewel hij beschreven stond als “moeilijk”. De Giant Stairway is een trap naar beneden van 900 treden. Toen ik er aan begon kwamen er mensen terug omhoog omdat ze het te steil vonden. Viel echter allemaal best mee, er zijn leuningen om je aan vast te houden en bankjes om op uit te rusten.

Opvallend: Tijdens de wandeling vind ik een steen met een handgeschreven briefje eronder. De tekst is nota bene in het Nederlands: ene Maarten wordt gezocht, en ze lopen nu een andere wandelroute af in de hoop hem daar te vinden. Het ligt er nog maar pas, de inkt is nog niet doorgelopen. Laten we hopen dat ze Maarten gevonden hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s