#403: Willandra Lakes

Wat is het?
De Willandra Lakes is een groep van 7 drooggevallen meren met een duinlandschap aan de oevers. Ze zijn vanaf 15.000 jaar geleden opgedroogd, over een periode van duizenden jaren. Het is de belangrijkste vindplaats uit de periode dat de grote buideldieren uitstierven en de mens (homo sapiens) dominant werd. Het fossiele landschap is nagenoeg ongewijzigd sinds de laatste IJstijd. Het is een van de oudst bewoonde plaatsen ter wereld (40.000 jaar oud). Naast menselijke skeletten zijn er ook stenen werktuigen en crematieplaatsen gevonden.

Cijfer: 8,5 (Het landschap is spectaculair, met veel bijzondere planten en de fossiele botten liggen er voor het oprapen. Ook voor het eerst een groep wilde emu’s van dichtbij kunnen zien en een paar hoppende kangoeroes.)

Toegang: Ik ben met een dagtour vanuit Mildura naar Mungo Nationaal Park gegaan, het meest toegankelijke deel van het merengebied. Je kunt ook met je eigen auto, maar de kans bestaat dat je onderweg vast komt te zitten als het plotseling begint te regenen.

Hoeveel tijd: 1 dag (het is een uitgestrekt gebied, alleen al Lake Mungo is 120 vierkante kilometer groot; het geheel ligt ook nog eens 110 kilometer rijden van Mildura over een onverharde weg)

Opvallend: het is één van de minst bezochte werelderfgoederen onder de spotters – maar 6 “collega’s”  gingen me voor. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik hoorde dat er jaarlijks 80.000 toeristen in het park komen. Het ligt redelijk dichtbij de grote steden Melbourne en Adelaide, en zal dus wel veel stedelingen voor een weekend trekken.

Een gedachte over “#403: Willandra Lakes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s