#402: Australische zoogdier fossielen

Wat is het?
Riversleigh en Naracoorte zijn de twee belangrijkste vindplaatsen van zoogdierfossielen in Australië, en ze behoren tot de besten ter wereld. Riversleigh ligt in het noordoosten van Australië, Naracoorte in het zuiden – de twee delen liggen 2000 kilometer van elkaar. Ze vertegenwoordigen ook verschillende stadia in de ontwikkeling van Australische zoogdieren, waarbij Naracoorte de meest recente is van de twee (maar nog steeds 170.000 jaar oud). In de Victoria Fossil Cave aldaar zijn de resten gevonden van 93 verschillende diersoorten, variërend van 26 soorten kangoeroes tot buffelachtigen.

Cijfer: 7 (Ik bezocht alleen de grotten van Naracoorte. (Druipsteen)grotten zijn niet echt mijn favoriet, maar fossielen wel: gelukkig kon ik mee met de tour door de Victoria Fossil Cave, dé grot waar Naracoorte zijn werelderfgoedstatus aan te danken heeft en de grootste fossielenvindplaats van Australië. De rondleiding is goed, de vindplaats vooral een grote stapel botten.)

Toegang: Entree tot het fossielenmuseum, één grot plus een tour met gids kost in totaal 26 AUS dollar (19 EUR). Als je meerdere tours wilt doen dan kost dat extra. Naracoorte ligt behoorlijk afgelegen (440 km rijden vanaf Melbourne, of 320 km vanaf Adelaide), maar toch waren er op een doordeweekse middag zo’n 40 auto’s op het parkeerterrein en 14 medetoeristen in mijn tourgroepje.

Hoeveel tijd: 2 uur (langer als je meerdere tours aan elkaar vastknoopt, zoals de vleermuizentour die qua tijdstip aansluit op de fossielentour)

Opvallend: Naracoorte ligt net over de grens in de staat Zuid-Australië. Ik kwam er tegen half 3 ’s middags aan. Nog mooi op tijd voor de tour van kwart over 2 aldus de ticketverkoopster – in Zuid-Australië blijkt het een half uur vroeger te zijn dan in de staat Victoria (waarin Melbourne ligt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s