#400: Uluru – Kata Tjuta

Wat is het?
Uluru (voorheen: Ayers Rock) en Kata Tjuta (voorheen: Mount Olga) zijn twee enorme rode rotsformaties die scherp uitsteken boven de vlakke woestijn van Centraal-Australië. Ze liggen ongeveer 35 kilometer van elkaar, en 450 kilometer van de dichtstbijzijnde stad (Alice Springs). Het park is in 1987 eerst als natuurlijk werelderfgoed erkend vanwege zijn geologische waarde en zijn exceptionele schoonheid. Sinds 1994 is het ook een cultureel erfgoed vanwege de betekenis die de rotsen hebben in het religieuze systeem van de lokale Aboriginals.

Cijfer: 8,5 (Vooraf denk je: hoe interessant kan het zijn, een rode rots in de woestijn. Maar als je er bent voelt het toch of je op een heel bijzondere plaats bent aangekomen. Waarschijnlijk omdat er in de wijde omgeving niets anders is dan woestijn met gras en struiken, en dan kom je opeens bij deze enorme rode bergen die je aandacht maar blijven trekken. Kijken naar de rotsen, op verschillende momenten van de dag, is ook meteen het belangrijkste wat je hier kunt doen. Het wandelen viel me tegen: veel irritante vliegen, losse stenen om over te struikelen en niet veel variatie in het landschap.)

Toegang: 25 AUS dollar (18 EUR), geldig 3 dagen. Het park trekt jaarlijks 400 tot 500 duizend bezoekers. Het is dan ook het drukste gebied wat ik tot nu toe in Australië gezien heb. Bij het uitzichtpunt voor de zonsondergang bij Uluru stonden maar liefst zo’n 50 auto’s op een rij te wachten op de zon.

Hoeveel tijd: 1 dag (2 halve dagen, dan kun je een halve dag naar Uluru en een halve dag naar Kata Tjuta)

Opvallend: Australië is op zich al duur: de koers van de Australische dollar is hoog, en ook de transportkosten in dit uitgestrekte land liegen er niet om. En dan kom je in het Ayers Rock Resort, de enige overnachtingsplaats vlakbij het Uluru Nationaal Park. Alle hotels hier zijn eigendom van een monopolist – je kunt kiezen uit duur of verschrikkelijk duur. Een kamer in Sails in the Desert kost bijvoorbeeld 580 AUS dollar. Ik overnachtte in de Outback Lodge, in de goedkoopste kamer voor 175 EUR. Per nacht. Voor een kale kamer met 2 stapelbedden, WC en douche. En een spuitbus om het ongedierte in de kamer te doden. Alleen een slaapzaal of camping is hier goedkoper.

3 gedachtes over “#400: Uluru – Kata Tjuta

 1. Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal: nummer 400! Groot verschil in kosten vergeleken met de avonturen in Azië. Hopelijk doet dat niet al te veel afbreuk aan je mooie trip 🙂

  Hoeveel kilometer ga je nog afleggen in Australië? Je zit immers pas in het centrum van het eilandje. Ga je nog naar het westen (Perth) of naar het oosten (Sydney)?

  • ik vertrek vandaag (met het vliegtuig) naar Melbourne vandaar ga ik het zuidoosten “doen”: o.a. Sydney en Tasmanie en als het allemaal goed gaat ook nog langs 8 werelderfgoederen

   ________________________________

   Van:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s