Terugblik Vietnam 2011

Ik vond Vietnam een prettig land om in te reizen, en Hanoi één van de hoogtepunten van mijn wereldreis tot nu toe. Ik ben er in totaal 2 weken geweest, en dat is ook wel weer genoeg. Het nadeel van Vietnam is dat iedereen dezelfde toeristische route afreist, langs de kust van Zuid naar Noord (of andersom). Buiten de gebaande paden kom je hier niet echt.

Vervoer

Niet zo veel rondgetrokken hier. Twee keer een binnenlandse vlucht genomen voor de lange afstanden (>10 uur in de bus), en een keer met de toeristenbus voor een paar dollar van Hué naar Hoi An. Bustickets verkopen ze op iedere hoek van de straat, de vliegtickets heb ik bij Vietnam Airlines via internet gekocht.

Verblijf

Hanoi: leuke, levendige stad. Heel groot (meer dan 3 miljoen inwoners), maar alles is makkelijk te lopen. De straat oversteken lijkt eerst een hele klus, tussen de drommen scooters door. Maar het is eigenlijk heel makkelijk: als je gewoon rustig rechtdoor loopt, sturen ze wel om je heen (en ze rijden ook niet hard).

Hanoi Elegance Emerald – Alles werkt en is superschoon (dat is wel een verademing na India en Nepal), heel vriendelijk personeel, gratis fruit en water, snel draadloos internet met zelfs een eigen laptop op de kamer. Ik had een Deluxe kamer (45 US dollar) omdat de goedkopere uitverkocht waren. Dit is een populair hotel midden in de Oude Stad en er zijn maar weinig kamers. Ontbijt kies je ’s ochtends van de kaart en is prima.

Hanoi Elegance Diamond – zusterhotel van het Emerald. Ligt om de hoek, ook in het Oude Centrum. Dit is iets groter, heel smal en hoog (12 verdiepingen). Op de bovenste verdieping is ’s ochtends een uitstekend ontbijtbuffet. Alle voorzieningen zijn verder hetzelfde als in het andere Elegance Hotel. Hier geen ligbad bij de kamer, maar wel een lekker groot dubbel bed. Hier ook CNN en BBC World op de TV, dat zit bij het andere blijkbaar niet in het pakket (wel heel veel andere westerse zenders).

Hué: relaxte, uitgestrekte stad aan een rivier met vrijwel alleen laagbouw. Heel anders qua sfeer dan Hanoi. Alle toeristenrestaurants en andere reiszaken zitten bij elkaar in 2 straten. Echt goed eten of een leuk café heb ik niet kunnen ontdekken. Daarentegen is het hier wel spotgoedkoop: 15000 dong (0,60 EUR) voor een cappucino en 40000 dong (1,60 EUR) voor een tweedehands boek en 3 dollar voor een busticket naar Hoi An (3,5 uur rijden).

Vina Hotel – zeker voor de prijs (31 dollar voor een luxe kamer met rivierzicht) een heel goed hotel. Ik had een ruime frisse kamer (601), met een raam over de volle breedte met inderdaad uitzicht op de brede rivier. Ligbad, gratis wifi, gratis water en fruit, ontbijt (stokbrood en fruit) en vriendelijk personeel. Het is wat minder professioneel dan het hotel in Hanoi, ze spreken er ook minder goed Engels.

Hoi An: erg toeristisch dorpje, ook al aan een rivier.

Ha An Hotel – luxe hotel met een popperige kamer voor 60 dollar. Ik was steeds bang dat ik een van de vazen met bloemen om zou gooien. De kamer stond zo vol met van alles dat er eigenlijk geen ruimte meer is voor je spullen (behalve in de kast). Positief: fantastisch privé-terrasje (buiten internetten ’s avonds!), erg uitgebreid ontbijtbuffet met de meest exotische soorten fruit en gratis fietsen om de omgeving mee te verkennen. Verder ook de geneugten die hier in Vietnam wel standaard lijken: gratis water, gratis fruit, ligbad, goed bed, alles superschoon en fris.

Eten & drinken

Zie mijn verslag van de kookcursus!

Kosten

Het goedkoopste land tot nu toe! Dat komt vooral door de relatief lage hotelprijzen. Twee binnenlandse vluchten en een dure tour naar Phong Nha schroeven de kosten wat omhoog.

Gemiddeld dagbudget Vietnam: 70 EUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s