#391: Thang Long Citadel

Wat is het?
Thang Long is de oude naam voor de hoofdstad van Vietnam. Het werelderfgoed bestaat uit een archeologische opgraving (18 Hoang Dieu) en een centrale as met poorten & paleizen binnen een ommuurde citadel. Vanaf hier regeerde de keizer vanaf de 11e eeuw, en andere politieke leiders tot aan de Vietnam Oorlog. Het is vergelijkbaar met de Verboden Stad in Beijing.

Cijfer: 6 (ik was blij dat ik het gevonden had – er zijn maar weinig collega-werelderfgoedspotters die het bezocht hebben -, maar veel meer dan een reeks vaak gerestaureerde en voornamelijk 19e eeuwse, gele gebouwen is het eigenlijk niet)

Toegang: Gratis. In tegenstelling tot het nabijgelegen Ho Chi Minh-mausoleum is het er erg rustig, er zijn alleen wat Vietnamese toeristen. Als je er niet speciaal naar op zoek bent, is het ook niet makkelijk te vinden. De meeste opschriften zijn in het Vietnamees.

Hoeveel tijd: 1 uur

Opvallend: de stad Hanoi heeft zichzelf dit werelderfgoed als het ware kado gedaan op haar 1000e verjaardag in 2010. Je hoort ze denken bij het plaatselijke partijbureau: “Hebben we nog iets ouds?” “Euh, nee, eigenlijk niet, alleen wat Franse koloniale gebouwen” “Kunnen we die pas gevonden oude stenen bij 18 Hoang Dieu niet wat opwaarderen?” Ja! Zo gezegd, zo gedaan. Een prachtig 1045 pagina’s tellend nominatie-rapport geschreven voor Unesco, waarin wordt aangetoond dat de hoofdstad van Vietnam eigenlijk al sinds 1000 jaar een continu politiek machtscentrum is. Eén van de gebouwen (D67) heeft een belangrijke rol gespeeld bij de hereniging van Vietnam, en het was het hoofdkantoor van het Politburo van de communistische partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s