#390: Sagarmatha Nationaal Park

Wat is het?
Sagarmatha is de Nepalese naam voor de Mount Everest. Het Nationaal Park omvat dit hoogste punt op aarde en de hele regio “van exceptionele natuurlijke schoonheid”. Het is een hooggelegen gebied (2845-8848 meter hoog) met relatief jonge bergpieken en gletsjers. Zeven van de bergen hier zijn hoger dan 7000 meter. Het gebied wordt bewoond door de Sherpa’s – een bevolkingsgroep die 400-500 jaar geleden uit Tibet over de Himalaya hier naar toe is getrokken.

Cijfer: 8,5 (je komt er vooral voor de bergpanorama’s; ik was er eigenlijk te vroeg in het seizoen, een maandje later bloeien de vele rhododendrons langs het pad en moet het een stuk kleurrijker zijn)

Toegang: 1000rs (10 EUR) voor het entreekaartje, plus een trekkingpermit (voor mijn route 10 dollar). Je kunt er eigenlijk alleen te voet komen, het is een paar dagen wandelen vanaf het vliegveld van Lukla. Ondanks deze ligging komen er toch zo’n 30.000 bezoekers per jaar.

Hoeveel tijd: dagen!

Opvallend: je ziet er heel weinig dieren – deze lage dichtheid wordt verklaard doordat het gebied evolutionair gezien nog relatief jong is. De rode panda en de sneeuwluipaard zijn het meest aansprekend, maar deze bedreigde soorten worden zelden gezien (en zeker niet langs dat ene druk belopen pad!). Ik heb het moeten doen met berggeiten en een aantal vogelsoorten, waaronder de 7-kleurige Nepalese fazant danphe.

Een gedachte over “#390: Sagarmatha Nationaal Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s