#389: Tombe van Humayun

Wat is het?
De Tombe van Humayun is een bouwwerk uit 1570, dat nieuwe elementen in de Moghul-architectuur introduceerde die later hun hoogtepunt vonden in de Taj Mahal.  Het wordt ook geroemd om zijn tuinen, die zijn geïnspireerd op Centraal-Aziatische en Perzische voorbeelden. Het hele terrein om de Tombe is aangelegd met vijvers en kanaaltjes.

Cijfer: 7 (het gebouw zelf is een plaatje, superfotogeniek en je kunt er van een afstandje minuten naar kijken; van binnen is het echter vrijwel leeg (op marmeren graftombes na), en ook de rest van het “park” is niet al te interessant)

Toegang: 250rs.

Hoeveel tijd: 45 minuten

Opvallend: de (schaarse) decoraties op en in de Tombe zijn vooral wat wij kennen als “Davidssterren” – deze 6-puntige ster was een geometrisch symbool vaak gebruikt door de Moghuls; het ziet er nu wat raar uit (waarom beelden ze de Israëlische vlag uit op een islamitisch monument?), maar net als de vele swastika’s in hindoetempels in India heeft het symbool een veel oudere oorsprong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s